Yhdysvaltojen armeija salasi kaikessa hiljaisuudessa bin Laden -operaation asiakirjoja

Uutistoimisto AP on toistuvasti pyytänyt Yhdysvaltain puolustusvoimilta tietoja niin sanotusta Abbottabadin operaatiosta. Jokaiseen pyyntöön Pentagon on vastannut, että kyseisiä asiakirjoja ei ole olemassa. Puolustusministeriö on jättänyt kertomatta, että kaikessa hiljaisuudessa tiedot on siirretty CIA:n huomaan.

Ulkomaat
Kaksi tumma-asuista turvamiestä seisoo valvomassa purkutöitä.
Osama bin Ladenin asuintaloa Pakistanissa alettiin purkaa helmikuun lopussa.Sultan Mehmood / EPA

Yhdysvaltojen armeija on kaikessa hiljaisuudessa salannut asiakirjat, jotka liittyvät terroristiverkosto al-Qaidan entisen johtajan Osama bin Ladenin kiinniottoon ja surmaan, kirjoittaa uutistoimisto AP.

AP:n mukaan Abbottabadin operaatiota johtanut amirali William McRaven on määrännyt kaikki puolustusvoimien operaatiota koskevat tiedot poistettavaksi puolustusministeriön tietokoneilta. Poistettavien tietojen ainoat kopiot on toimitettu keskustiedustelupalvelu CIA:lle. McRavenin raporttiluonnoksen mukaan siirron tarkoitus on suojella operaatioon osallistuneiden Navy Seal -erityisjoukkojen sotilaita.

Käytännössä asiakirjojen siirto salaa kuitenkin kaiken operaatioon liittyvän tiedon. Esimerkiksi media voi vaatia puolustusvoimien asiakirjoja julkistettavaksi. Puolustusvoimat voi yrittää estää julkistamisen vetoamalla kansalliseen turvallisuuteen ja sotilasoperaatioiden taktisiin yksityiskohtiin, mutta liittovaltion tuomioistuin voi päättää, että asiakirjat on julkistettava osittain.

Tämä menettely ei kuitenkaan päde CIA:han, joka voi salata asiakirjat niin, että niiden vaatiminen julkiseksi on liki mahdotonta.

Toistaiseksi ei ole tiedossa koska asiakirjat siirrettiin ja tuhottiin, ja kenen valtuuttamana. AP:n haastattelemat virastot kieltäytyivät kommentoimasta näitä tietoja.

Keskustiedustelupalvelu CIA puolestaan korostaa, että Abbottabadin operaatio tapahtui CIA:n valvonnassa, jonka vastuulle erikoisjoukko siirrettiin tilapäisesti. Tämän vuoksi operaatioon liittyvät asiakirjat kuuluvat CIA:lle eivätkä puolustusministeriölle. CIA:n edustaja kiistää jyrkästi, että asiakirjat olisi siirretty CIA:n huostaan vain siksi, ettei niitä voisi koskaan julkistaa.

- Tervetuloa avoimen hallinnon arvausleikkiin. Jos arvaat, missä tietoja säilytetään, saatamme jopa näyttää ne sinulle. Tämä on naurettavaa, sanoo George Washingtonin yliopiston alaisuudessa toimivan, yksityisen National Security Archives -tutkimuskeskuksen johtaja Thomas Blanton.

Presidentti Barack Obama on vakuutellut, että hän aikoo tehdä Yhdysvaltojen hallinnosta yhden avoimimmista ja läpinäkyvimmistä maailmassa.

Salainen siirto paljastui vahingossa

CIA on vakuuttanut, että asiakirjat on siirretty kaikkien lakien ja asetusten mukaan, mutta tämä voi olla tulkinnanvaraista. On mahdollista, että asiakirjat on siirretty lainvastaisesti kahden eri hallintoalan viraston välillä, mutta esimerkiksi Yhdysvaltain Kansallisarkiston näkemyksen mukaan asiakirjat kuuluivat CIA:lle, minkä vuoksi asiakirjojen siirrosta ei tarvinnut pyytää lupaa Kansallisarkistolta ja toiselta tallenteista vastaavalta virastolta, kuten lain mukaan pitäisi tehdä.

Uutistoimisto AP on pyytänyt operaatioon liittyviä tietoja nähtäväkseen noin kaksikymmentä kertaa. Jokaiseen pyyntöön Pentagon on vastannut, että kyseisiä tietoja ei ole olemassa.

Pentagon ei kertonut, että kaikessa hiljaisuudessa asiakirjat on siirretty CIA:lle. Uutistoimisto vihjaa, että kyseessä voi olla uusi strategia, jolla Yhdysvaltain hallinto suojaa kaikkein arkaluontoisimpia tietoja julkiselta arvioinnilta.

Amiraali McRavenin erikoinen käsky kävi ilmi vahingossa. Kyseessä oli yksi lause McRavenin raporttiluonnoksen viimeisellä sivulla. Raportti selvitti sitä, oliko presidentti Obaman hallinto antanut salassapidettäviä tietoja operaatiosta Hollywood-tuotannon tehneen Zero Dark Thirty -elokuvan tekijöille. Lopullisesta raportista tämä lause oli poistettu, mutta asia kävi ilmi kesäkuussa, kun yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö julkisti saamansa raporttiluonnoksen.

Lähteet: AP