Raportti bin Ladenin pakovuosista vuoti julkisuuteen

Pakistanin turvallisuusviranomaiset syyllistyivät virheisiin ja välinpitämättömyyteen, joiden turvin Osama bin Laden piileskeli maassa miltei vuosikymmenen, summaa julkisuuteen vuotanut raportti.

Ulkomaat

Osama bin Laden kykeni piileskelemään Pakistanissa yli yhdeksän vuotta, koska Pakistanin turvallisuusviranomaiset tekivät lukuisia virheitä ja syyllistyivät suoranaisiin laiminlyönteihin. Tiedot ilmenevät Pakistanin viranomaisten laatimasta raportista, joka vuoti julkisuuteen al-Jazeera -uutiskanavan kautta.

Suorasanainen raportti on 336 sivun mittainen analyysi siitä, kuinka Pakistanin turvallisuuspalvelu, armeija ja muut turvallisuusviranomaiset eivät havahtuneet bin Ladenin miltei vuosikymmenen mittaiseen läsnäoloon maassa.

Raportin mukaan ei ole löytynyt todisteita siitä, että Pakistanin viranomaiset olisivat auttaneet bin Ladenia piileksimään. Avunannon mahdollisuutta ei raportin mukaan voida kuitenkaan täysin sulkea pois. Jotkin yhdysvaltalaisviranomaiset ovat esittäneet epäilyjä siitä, että Pakistan olisi suojellut bin Ladenia. Pakistan on kiistänyt syytökset.

Yhdysvaltain joukot surmasivat bin Ladenin toukokuussa 2011. Terroristijohtajan piilopaikka sijaitsi Abottabadin kaupungissa kivenheiton päässä Pakistanin armeijan koulutuskeskuksesta.

Raportti tuomitsee Yhdysvaltain iskun laittomasti toteutetuksi, ja suomii ennen kaikkea Pakistanin omia viranomaisia siitä, etteivät nämä huomanneet Yhdysvaltain operaatiota.

Ylinopeus oli paljastaa terroristijohtajan

Raportti paljastaa myös uusia yksityiskohtia bin Ladenin elämästä maan alla. Bin Laden saapui arvioiden mukaan Pakistaniin keväällä tai kesällä 2002, ja asui usealla eri paikkakunnalla ennen asettumistaan Abottabadiin.

Terroristijohtajan asuinpaikka erottui selvästi muista alueen taloista, joten Pakistanin turvallisuusviranomaisten olisi pitänyt havaita se, raportissa todetaan. Asumuksessa oli piikkilangalla varustetut korkeat muurit eikä lainkaan internet-yhteyttä.

Raportin mukaan bin Laden oli vähällä jäädä kiinni vuonna 2002 tai 2003, kun poliisi pysäytti häntä kuljettaneen auton ylinopeuden takia. Poliisi ei kuitenkaan tunnistanut terroristijohtajaa, ja auto pääsi jatkamaan matkaansa basaariin.

Raportti luonnehtii bin Ladenin elämää Pakistanissa äärimmäisen niukaksi. Terroristijohtaja vaihtoi asuinpaikkaa usein ja noudatti tiukkoja varotoimenpiteitä välttääkseen paljastumisen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters