Takahuoneen tuhat ja yksi tarinaa

Topi Sorsakoski oli hukassa ja lavan seinässä oli piilopaikka viinapullolle. Iitiän lavalla Lappeenrannassa on nähty Suomen kovimpia lavatähtiä vuodesta 1949 alkaen.

Kotimaa
takahuone Iiitiän lava
Yle

Jos Iitiän lavan takahuone osaisi puhua, olisi sillä monta tarinaa kerrottavana. Legendaarisen lavan takahuoneessa on keikkaansa odotellut monta suomalaista eturivin tähteä.

Seitsemän neliön kokoinen takahuone on yksinkertaisesti kalustettu, huoneessa on pari penkkiä ja pöytä. Seinät ovat vuorattu eri artistien julisteilla. Päätä täytyy kallistaa kunnolla taakse, että näkee myös katossa komeilevat suomalaisten artistitähtien keikkajulisteet. Yhden rivin muodostavat Kari Tapio, Reijo Taipale ja Paula Koivuniemi.

Mutta oli meilläkin menneisyydessä esiintymislavan sivuseinässä lauta poikki ja siellä kotelo mistä löytyi pullo.

Taisto Lensu

Kolme kovaa artistia on päätynyt vierekkäin riviin Kari Tapion toiveesta.

Vuosia lavan toiminnassa mukana ollut ja nykyinen lavaisäntä Taisto Lensu muistelee iltaa jolloin Topi Sorsakoski oli myöhässä. Kymmeneltä piti olla esiintymässä ja kello löi jo yhtätoista

- Topi oli sympaattinen henkilö ja vei ohjelmiston aina hyvin läpi. Kerran Topi tuli myöhässä. Viimein hän saapui taksilla paikalle ja veti keikan. Kun kysyttiin, että missä viivyit, niin hän vastasi, että olin hukassa, muistelee Lensu naurahtaen.

Nykyajan lavatähti on raitistumaan päin

Iitän lavalla ei viinapulloja nykyään näy. Lensu sanookin, että nykypäivän lavatähden on oltava raitis, hommat loppuvat muuten heti.

- Mutta oli meilläkin menneisyydessä esiintymislavan sivuseinässä lauta poikki ja siellä kotelo mistä löytyi pullo. Se oli sitä mennyttä aikaa. Kotelo löytyy varmaan vieläkin verhoilun takaa, pullosta en tiedä, Lensu muistelee.

*Millaisia muistoja sinulla on Iitiän lavasta? Kerro meille muistosi kommentoimalla artikkelia. *