Vanha Lintulan luostari nousee tuhkasta

Karjalankannaksella sijaitseva vanha Lintulan nunnaluostari on aloittanut toimintansa uudelleen ja avautuu vähitellen suomalaisturisteille.

kulttuuri
Lintulan luostarin nunna Maria esittelee kirkon vanhaa kivijalkaa.
Lintulan luostarin nunna Maria esittelee vanhaa kivijalkaa, johon myös uusi kirkko nousee.Yle

Sotien jälkeen tuhoutuneen Lintulan luostarin kirkon paikalle rakennetaan parhaillaan uutta kirkkorakennusta. Suomalaiset joutuivat vetäytymään Lintulasta talvisodan alkaessa vuonna 1939 ja luostarin toiminta siirtyi Heinävedelle.

Vanhan Lintulan luostarin työmaalla Kivennavalla uuden kirkon sisätyöt ovat kesken. Nunna Maria esittelee vanhaa kivijalkaa, johon myös uusi kirkko nousee.

Vain osa vanhasta kivijalasta on jäljellä ja vuosikymmenten aikana kadonneet kivet on korvattu uusilla. Itse kirkko on jykevistä hirsistä tehty kaksikerroksinen rakennus.

Suomalaisten luostari toimi Kivennavalla talvisodan alkuun asti. Sitä seurasi rappiokausi, joka päättyi vuonna 2006, kun venäläisten perustama luostariyhteisö aloitti toimintansa. Uudeellenrakennettava kirkko palaa alkuperäiseen käyttöön.

- Kirkko on rukousten talo ja täällä järjestetään jo jumalanpalveluksia, kertoo igumenia Ilariona.

Lintulan luostarin rakenteilla oleva uusi kirkko.
Lintulan luostarin rakenteilla oleva uusi kirkko.Yle

Lahjoitukset takaavat toiminnan

Lintulan luostari on uuden Konstantinoksen ja Helenan nunnaluostarin sivupiste. Pääpaikka sijaitsee 10 kilometrin päässä Leninin kylässä, pysyvästi luostarissa asuu 16 nunnaa. Lintulan ohella myös siellä rakennetaan, parin vuoden kuluttua valmistuu uusi pääkirkko. Luostarin kävijämäärät ovat kasvussa.

- Venäjä nousee ja ilman uskontoa mikään valtio ei voi nousta, pohtii nunna Maria syytä kirkon suosioon.

Nunnaluostari on Karjalankannaksen ainoa. Toiminnan turvaavat muun muassa lahjoitukset, joita luostari on viime vuosina saanut.

- Yksityiset henkilöt, joilla on mahdollisuus ja halu auttaa luostaria tukevat meitä, sanoo igumenia Ilariona.

Kivennavan vanha Lintulan Luostari avautuu vähitellen myös suomalaismatkailijoille. Elokuussa täällä järjestetään ristisaatto luostarin kahden kirkon välillä. Luostarin lähivuosien suunnitelmissa on rakentaa tiloja, joissa vierailijat voisivat myös yöpyä.