Lämmin kesä tuplasi vesipelastajien tehtävämäärät

Lämpö ajaa suomalaiset vesille – teknisten navigointilaitteiden pettäminen jättää heidät sinne. Järvipelastajayhdistyksen puheenjohtajan mielestä kaikkien veneilijöiden pitäisi osata käyttää myös paperista merikarttaa.

Kotimaa
Järvipelastajien vene kiitää vedessä.
Jari Pelkonen / Yle

Alkukesän lämpimät säät näkyvät selvästi vesipelastajien tehtävämäärissä. Esimerkiksi Pohjois-Savossa pelastuslaitoksella oli kesäkuun loppuun mennessä kaksi kertaa niin paljon vesipelastustehtäviä kuin viime vuoden vastaavana aikana.

Pelastuslaitos sai maakunnan vesille alkuvuonna kaikkiaan 23 tehtävää. Samana aikana paikallisella järvipelastajayhdistyksellä oli 21 tehtävää. Vapaaehtoisilla pelastustehtävissä on usein kyse teknisistä vioista tai polttoaineen loppumisesta.

- Välillä tuntuu, että tehtäviä on päällekkäinkin ja joutuu miettimään, minne mennään ensin, Kuopion Järvipelastajien puheenjohtaja Tiina-Riitta Nyman sanoo.

Pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Erkki Asikainen kertoo panneensa merkille, että osa tehtävistä on perustunut väärinkäsitykseen. Samaan tapaan kuin maanteillä, myös vesillä osa hätäilmoituksen tekijöistä ei malta pysähtyä paikalle.

- Ilmoitus tehdään vain sen perusteella, miltä paikalla näyttää sen sijaan, että pysähdyttäisiin, kysyttäisiin onko hätää ja kerrottaisiin hätäkeskukselle, miltä siellä näyttää, hän sanoo.

Asikainen kuitenkin huomauttaa, että turhien hälytysten tuomasta harmista huolimatta on aina parempi soittaa turhaan kuin jättää soittamatta aidossa hätätilanteessa.

"Kyllä siellä aika hurjia suorituksia näkee"

Kuopion Järvipelastajien puheenjohtaja Tiina-Riikka Nyman vihjaa, että vesipelastustehtävien lisääntyminen voi liittyä myös veneilykulttuurin muuttumiseen.

- Varsinkin nuo kokeneemmat järvipelastajat ovat sanoneet, että ei ole enää sellaista vanhaa hyvää herrasmiesmäistä merimiestaitoa ja liikkumista. Ajetaan vähän miten sattuu siten, että itsellä on kivaa, mutta ei ajatella, mitä tulee vaikka isosta peräaallosta jos ajaa lähellä toisen venettä. Kyllä siellä aika hurjia suorituksia näkee.

Pelastuspäällikkö Erkki Asikainen ei ole puolestaan huomannut vastaavaa muutosta vesipelastustehtävien perusteella.

Tiina-Riikka Nymanin mukaan toinen ongelma on riippuvuus teknisistä apuvälineistä.

- Tekniset välineet helpottavat toimimista, mutta jos ei ole muuta ja akut loppuvat, niin ollaan ohkaisilla. Pitäisi opetella käyttämään myös paperimerikarttaa. Surullisen kuuloisia on tarinat näistä, jotka kännykänkin navigaattorilla liikkuvat vesillä.

Kuopion Järvipelastajien tiedotusvastaavan Kaija Honkasen mukaan hyvä uutinen on se, että pelastusliivien käyttö on lisääntynyt vesillä. Honkanen toteaa kuitenkin, että pelastusliivejä käytetään kuitenkin edelleen liian vähän ja erityisesti lyhyillä matkoilla liivien käyttö unohtuu hänen mukaansa helposti.