1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän hallitus puuttui Bolshoi-kriisiin: Potkut johtajalle

Maailmankuulun kulttuurilaitokset skandaalit eivät ole loppuneet happohyökkäykseen ja paritusväitteisiin. Anatoli Iksanovin johtokaudella useampia balettitähti on jättänyt Venäjän ylpeyden - nyt itse johtaja saa potkut.

Ulkomaat
Bolshoi-teatterin irtisanottu johtaja Anatoly Iksanov.
Bolshoi-teatterin irtisanottu johtaja Anatoly Iksanov. Kuva on maaliskuulta 2013.Kirill Kudryavtsev / AFP / Lehtikuva

Venäjän maineikkaan - viime aikoina ehkä jopa surullisen kuuluisan - Bolshoi-teatterin johtaja on saanut potkut. Anatoli Iksanovin tilalle tulee Moskovan teatteriakatemian johtaja Vladimir Urin.

Iksanovin erottamisesta ilmoitti tiistaina itse Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski. Iksanov oli johtanut Bolshoita 13 vuotta.

Bolshoi on tänä vuonna ollut maailman median valokeilassa teatterin sisäisten kiistojen kärjistyttyä. Soolotanssija heitti syövyttävää happoa baletinjohtaja Sergei Filinin kasvoille lähes sokeuttaen hänet. Tämän jälkeen yksi ballerinoista kohautti väittämällä, että teatterin johto on parittanut talon tanssijoita liikemiehille.

Iksanovin aikana Bolshoista on myös savustettu ulos nimekkäitä balettitähtiä. Yksi heistä on paritusväitteen alullepanija Anastasia Volotshkova, jonka irtisanominen oli Iksanovin mukaan liikakilojen syytä.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass

Lue seuraavaksi