1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tutkija: Muuttunut islamin tulkinta naisiin kohdistuvan väkivallan taustalla Egyptissä

Seksuaalinen väkivalta tai häirintä Egyptissä tai Kairossa ei ole mikään uusi asia, mutta tilanne on pahentunut 1980-1990-luvuilta, arvioi Helsingin yliopiston tutkija.

Ulkomaat
Nainen pitelee kahta valokuvaprinttiä.
Egyptiläisnainen piteli Tahrir-aukiolla käsissään kuvia, joissa poliisit pahoinpitelevät seksuaalista väkivaltaa vastustaneeseen protestiin osallistuneita naisia. Kuva on helmikuulta 2013.Abir Abdullah / EPA

Seksuaalinen häirintä Egyptissä on muuttanut muotoaan: kadulla huutelusta, lääppimisestä tai seuraamisesta on tullut vakavampaa ja väkivaltaisempaa, kertoi Helsingin yliopiston islamin tutkija Sylvia Akar Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa tiistaina.

Syynä tähän hänen mukaansa on pitkälti Egyptin ja erityisesti Kairon turvallisuustilanteen romahtaminen.

- Vuoden 2011 vallankumouksen jälkeen turvallisuustilanne on yleisestikin heikentynyt valtavasti Kairossa. Myös ryöstöt ja muut väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet, Akar toteaa.

Yksi syy tilanteen pahenemiseen on se, että poliisit hävisivät katukuvasta täysin tammikuussa 2011. Tutkija näkee kuitenkin syvempiäkin syitä naisiin kohdistuvassa väkivallassa.

- Islamin tulkinta Egyptissä on muuttunut. 1960-70-luvuilla naiset kulkivat Egyptissä minimekoissa, eikä kukaan peittänyt hiuksiaan. Silloin seksuaalista häirintää oli huomattavasti vähemmän kuin nyt, kun valtaosa musliminaisista peittää päänsä ja koko vartalonsa islamin opetusten mukaisesti, Akar sanoi.

Tutkijan mukaan uskonnontulkinta Egyptissä on mennyt enemmän wahhabilaiseen suuntaan, jossa nainen nähdään etupäässä seksuaalisena olentona. Akarista tämä on hullunkurista, koska naisen vartalo on samalla kokonaan peitetty.

- Se tavallaan kuvastaa sitä, että nainen on seksiobjekti, joka pitää peittää miesten katseilta. Nainen nähdään ensisijaisesti seksuaalisena olentona, eikä ihmisenä. Tämä vaikuttaa siihen, että koska turvallisuustilanne on huono ja miehillä tai rikollisjengeillä on mahdollisuus tehdä seksuaalista väkivaltaa, niin he tekevät sitä, Akar summasi.

Valta vaihtui, kuinka käy naisten?

Egyptin valtion median mukaan maan väliaikainen johtaja Adli Mansur ilmoitti maanantaina, että maassa järjestetään uudet parlamenttivaalit.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että ennen vaaleja Egyptillä on noin viisi kuukautta aikaa tehdä lisäykset kiistanalaiseen ja kumottuun perustuslakiin, sekä panna kyseinen laki täytäntöön.

Islamintutkijan mukaan aikataulu on hyvin tiukka maassa, jossa ei ole koskaan ollut puhtaita vaaleja.

- Sanon tarkoituksella koskaan, koska en usko, että Mursinkaan voittamat vaalit olivat puhtaat, Akar totesi.

Hän pitää perustuslain uusimista pitkänä prosessina, jossa tulee olla mukana jokaisesta yhteiskuntaryhmästä kattavasti osallistujia.

Naisten merkitys vuoden 2011 vallankaappauksessa oli Akarin mukaan merkittävä. Kahden vuoden takainen tilanne muistuttaa tutkijaa Egyptin vuoden 1923 tapahtumista:

- Silloin naiset olivat mukana kaatamassa kuningasta, mutta eivät saaneet edes äänioikeutta vallankaappauksen jälkeen. Naiset otetaan mielellään mukaan joukkovoimaan, mutta kun heille pitäisi jakaa oikeuksia, niin heidät hyvin herkästi sivuutetaan, Akar sanoi.

Uskonnon suuri merkitys

Tutkijan mukaan Mursin teki virheen siinä, että hän poisti Mubarakin hallinnon aikana Egyptin parlamentissa vallinneen 10-12 prosentin naiskiintiön. Mursin vallan aikana Egyptin 400-jäsenisessä parlamentissa naisia oli neljä.

Akarin mukaan kyseessä on kuitenkin isompi asia kuin pelkkä naiskiintiöiden täyttäminen.

- Ensin pitäisi puuttua myös uskonnollisten johtajien propagandaan naisen asemasta ja merkityksestä ja muuttaa egyptiläisten suhtautumista naisiin. Muutos lähtee siitä, että naisista tulee yhtä tasavertaisia yhteiskunnan jäseniä ja kansalaisia kuin miehistä.

Uskonnolla on suuri merkitys naisen aseman määrittelyssä islamistisessa maailmassa.

- Joidenkin salafististen uskonjohtajien näkemyksen mukaan on hyväksyttävää, että esimerkiksi sotivan sotilaan on Syyriassa oikeus ottaa itselleen seksiorja toisuskoisen vaimosta.

Tutkija pitää tällaisia lausuntoja hyvin vahingollisina.

- Jos ne vielä uppoavat nuoriin, uskonnollisesti kouluttamattomiin ihmisiin, jotka uskovat kaiken mitä joku korkea-arvoinen uskonoppinut sanoo, niin sillä on silloin todella tuhoisat vaikutukset.

Lue seuraavaksi