Loukonlahtelaiset puolustavat rantaniittyjään Pirkkalassa

Pirkkalan kehätien sisäpuoliselle alueelle on kaavoitettu asuntoja 5 500 asukkaalle, Loukonlahteen niistä sijoittuu muutama sata. Uudet rakennukset nousisivat suunnitelmien mukaan alueen viljaville pelloille ja lähelle suosittua uima- ja venerantaa. Sitä eivät loukonlahtelaiset purematta niele.

luonto
Susanne Hannula keräämänsä nimiluettelon kanssa
Mari Vesanummi / Yle

Pirkkalan Loukonlahteen saapujaa vastassa ovat idylliset pelto- ja niittymaisemat sekä linnunlaulu. Venesatamassa ja uimarannalla näkyy kesäaamuna jatkuvaa liikettä, ja talvisin ranta on hiihtäjien suosima jäällelähtöpaikka.

Maalaismainen tunnelma on pian mennyttä, pelkäävät paikalliset. Pirkkalan uudessa taajamayleiskaavassa Kolmostien ja Pyhäjärven rannan väliselle alueelle on kaavoitettu asuntoja kaikkiaan 5 500 uudelle asukkaalle.

- Uimarannan viereinen metsä on sentään säästymässä, kiitos siinä elävän lepakkoyhdyskunnan, mutta kauniit pellot ovat jäämässä rakentamisen alle, suree loukonlahtelainen Susanne Hannula.

Maisemalla on sielunhoidollinen merkitys

Susanne Hannula kiistää, että Loukonlahdessa vastustettaisiin muutoksia vain vastustamisen vuoksi. Alueen ominaispiirteillä on sen asukkaille oikeasti väliä.

- Virkistysalueet ovat äärettömän tärkeitä nykymaailmassa. Nämä eivät ole mitään rumia rantapusikoita, vaan äärimmäisen kauniita alueita, joilla on sielunhoidollinen merkitys kaikille loukonlahtelaisille.

Kauniin rannan lisäksi Loukonlahdessa halutaan säästää myös pellot. Hannulan mukaan peltoa voi verrata järvimaisemaan.

Virkistysalueet ovat äärettömän tärkeitä nykymaailmassa.

Susanne Hannula

- Se on kaunis katsella, ja sillä on merkitystä. Pelkäämme, että meille käy täällä yhtä huonosti kuin Pereessä. Siellä jokainen pelto on jo rakennettu täyteen.

Peltojen rakentaminen tulisi kaavoitusta vastustavien mukaan vaikuttamaan merkittävästi paitsi alueen eläimistöön, myös siihen, miten asukkaat rantansa kokisivat.

- Pirkkalassa on surullisenkuuluisa rantareittisuunnitelma, joka mainitaan maakuntakaavassakin. Ainoa paikka, missä suunnitelma toteutuu, on täällä, koska asujaimisto on kaukana. Täällä voi kuvitella olevansa metsässä, eikä toisten ihmisten takapihoilla, Susanne Hannula sanoo.

Vain kaksi ei kirjoittanut nimeään

Loukonlahdessa liikkuja on saattanut alkukesän aikana törmätä tien vierelle kiinnitettyihin addresseihin, joissa toivotaan mahdollisimman monen ottavan kantaa kaavoitussuunnitelmia vastaan. Nimiä kerättiin myös vanhanaikaisesti, ovelta ovelle kiertämällä.

Kyllä tuhannen ihmisen mielipiteellä luulisi olevan väliä.

Susanne Hannula

- Meidät otettiin ovilla sydämellisesti vastaan. Kaikki eivät olleet kuulleet koko prosessista, ja jutellessa meni aikaa, kun ihmiset halusivat kertoa hyviä muistojaan Loukonlahdesta. Kävin itse noin 400 ovella, ja vain kaksi henkilöä jätti nimensä kirjoittamatta, Susanne Hannula kertoo.

Allekirjoituksia kertyi kaavamuistusaikataulun puitteissa 1 070. Taajamayleiskaavasta tuli kunnalle liki sata muistutusta, joita käsitellään parhaillaan. Asiasta tiedetään enemmän vasta syksyllä, mutta Loukonlahdessa ollaan toiveikkaita.

- Pirkkalassa asuu tällä hetkellä 18 000 asukasta, joten kyllä tuhannen ihmisen mielipiteellä luulisi olevan väliä kaavoitussuunnitelmia tehtäessä. Uusia asukkaita Pirkkalaan mahtuu kyllä, mutta ensin voisi kaavoittaa ohitustien toisen puolen ja Sankilan, Hannula pohtii.

klo 16.10 Tarkennettu jutun alkuun kuinka paljon asuntoja itse Loukonlahteen sijoittuu.