Uimavalvojat rauhoittavat rantojen menon

Rannalla näkyvä uimavalvojan keltainen paita rauhoittaa rantaa kummasti. Ja jos meno uimarannalla yltyy villiksi, uimavalvojan pilli soi varoituksen merkiksi.

Kotimaa
Noora Huhtala ja Noora Saarinen
Noora Huhtala ja Noora Saarinen ovat kesätyössä Seinäjoen uimarantojen valvojina. Jussi Mustikkamaa, Yle

Kesän ollessa puolivälissä osa kesätyötä uimarannalla tekevistä nuorista lopettaa työnsä ja osa vasta aloittaa. Seinäjokelainen Noora Huhtala aloitti valvojan työnsä heinäkuun kahdeksas päivä. Rannan kopin avaimet ja keltaisen paidan saatuaan nuori nainen lähti iloisesti valvojan työn ääreen.

– Aluksi vähän jännittää, että pärjääkö siellä yksistään. Kyllä luulen, että niin hyvä koulutus ja ohjeet on saatu, että niillä pitäisi pärjätä, nuori nainen sanoo.

Uimavalvojalta vaaditaan 18-vuoden ikää ja hyvää fyysistä kuntoa. Lisäksi työhän valituilta vaaditaan hyväksytty uimakoe, joka pitää sisällään uinti- ja sukellustehtäviä. Uimavalvojat saavat myös koulutuspäivän aikana teoriaopetusta.

Noora Huhtala haki uimavalvojan työtä Seinäjoen kaupungin liikuntatoimen kautta. Valvojan kesätyö kiehtoi siksi, että työssä saa olla ulkona rannalla.

– Liikunnallinen työ kiinnosti, Noora Huhtala sanoo.

Vanhemman on syytä uida lapsen kanssa

Noora Saarinen aloitti uimavalvojan työt kesäkuun alussa. Hän muistuttaa, että rantavalvoja on kaikkia rannalla olevia varten. Lapsiperheen vanhemman kannattaa mennä myös itse uimaan, jos oma lapsi on vedessä.

– Rannat on erilaisia, ja voi tapahtua jotain, jos ei ole tarkkana.

Monipuolinen rantavahdin työ saa Noora Saariselta kiitosta.

– Olen nähnyt paljon eri-ikäisiä uimareita. Rannoilla on myös muuta porukkaa, osa on ottamassa aurinkoa, palaamassa lenttistä ja muuta, Noora Saarinen sanoo.

Uimavalvojan työ on nuorelle ihmiselle haastava kesätyö. Rannalla on oltava tarkkana.

– Jos siellä oikeasti jotain tapahtuu, niin on siinä jännitystä.

Valvottu ranta tuo turvallisuuden tunteen

Valvottu uimaranta tuo turvallisuuden tunteen, mutta vesi on aina vaarallinen elementti. Seinäjoen kaupungin liikunnanohjaaja Helena Söyrinki toimii kesällä uimavalvojien ohjaajana. Vilkas uimaranta on valvojille vastuullinen paikka.

– Tanelinranta on haasteellisin valvottava, siellä on paljon lapsia, ja paljon yksinäisiä lapsia ilman vanhempia. Kyllä ohjeet on annettu, että pilliä saa käyttää ja järjestystä täytyy pitää, Söyrinki painottaa.