Onkemäen koulun 30 oppilasta eivät riitäkään kunnanisille

Vesilahdella on aikoinaan linjattu, että koulun minimikoko on 18 oppilasta. Säästöjä kiivaasti etsivässä kunnassa on kuitenkin päätetty että 31 oppilaan Onkemäen kyläkoulu on lakkautettava.

Onkemäki, Vesilahti
Vanhempain yhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Salonen (oik.) ja kyläaktiivi Inka Valtamo
Vanhempain yhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Salonen (oik.) ja kyläaktiivi Inka Valtamo puolustavat Onkemäen koulua.Mauri Tikkamäki / Yle

Onkemäen kyläkoulu on toiminut vuodesta 1909 metsän keskellä, hirsisessä koulurakennuksessa. Kunnanisät ovat kaavailleet 31 oppilaan koulun lakkauttamista säästösyistä. Kyläläiset ovat kuitenkin nousemassa taisteluun koulunsa puolesta.

- Huoli on aika suuri. Tämä oli yllätys, koska valtuusto on aiemmin päättänyt oppilasmäärän alarajaksi 18. Osa valtuutetuistakin yllättyi, sanoo vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Kirsi Salonen.

Onkemäen koulun lakkauttaminen on yksi osa Vesilahden talouden tervehdyttämisprojektia.

Koulun väkeä ei kuulla – keskittämisinto ihmetyttää

Säästösuunnitelmissa on edetty nopeasti. Kyläaktiivi Inka Valtamon mukaan asiaa viedään eteenpäin ilman kuulemista.

- Esimerkiksi kannanottomme jäi pöydälle, eikä sitä jaettukaan valtuutetuille.Myös lautakunnan kokouksessa selvityspyyntömme jäi pöydälle, eikä edennyt viranhaltijalle.

Niin Salonen kuin Valtamo muistuttavat, ettei koulun lakkauttaminen automaattisesti tarkoita suuria säästöjä. Paineita tulisi kirkonkylän koulullekin, jos sinne siirrettäisiin kolmisenkymmentä oppilasta.

Vaihtoehtojen kaventaminen ihmisten hyvinvoinnissa on surullista. Kaikki moderni kehitys on sitä, että suurennetaan.

Kirsi Salonen

Kyse ei ole vain yhden koulun kohtalosta. Kirsi Salonen laajentaisi keskustelua muihinkin kunnan toimintatapoihin.

- Vaihtoehtojen kaventaminen ihmisten hyvinvoinnissa on surullista. Meillä elää vielä tämä keskittäminen. Kaikki moderni kehitys on sitä, että suurennetaan.

Entä jos koulua kehitettäisiinkin?

Koulun 31 oppilaasta pääosa on koulun läheltä. Osa tulee viereisistä kylistä ja ensi syksynä myös kirkonkylältä tulee Onkemäkeen uusi oppilas, kertoo Inka Valtamo.

- Oppilas on saanut siirron lääkärintodistuksella, koska kärsii kirkonkylällä sisäilmaongelmista.

Juuri koulu on vedonnut moneen kylälle muuttaneeseen. Samaa voisi jalostaa pidemmälle. Onkemäki voisi olla vaihtoehtona jopa tamperelaisille lapsille, sanoo Kirsi Salonen.

- Voisimme vaikka profiloitua ympäristökouluksi.