Rokotesuoja kestää pitkään, vaikka tehoste unohtuisi

Jäykkäkouristusrokotteen päivittäminen tai hepatittirokotuksen kolmas tehoste saattavat unohtua helposti. Immuunijärjestelmä kuitenkin muistaa vuosien päähänkin, mitä kehoon on annettu. Rokotukset kannattaa silti päivittää säännöllisesti, neuvoo THL:

terveys
Punkkirokotetta pistetään käsivarteen.
Antti Heikinmatti / Yle

Suomalaisten rokotusturva on melko hyvä, vaikka perusrokotukset kuten jäykkäkouristusrokotukset unohtuisivatkin. Näin kertoo tutkimusprofessori Terhi Kilpi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Suomessa ei ole tilastoa aikuisväestön rokotuksista. Lapsilla rokotusten ottaminen toteutuu hyvin.

- Käytännössä suomalaisten vasta-ainetasot ovat aika hyvät. Suositus on, että jäykkäkouristusrokotus pitäisi ottaa kymmenen vuoden välein. Jos on perusrokotusturvan saanut, on varsin hyvä suoja aika pitkään, toteaa Kilpi.

Koulu ja työterveydenhuolto huolehtivat rokotuksista

Tutkimusprofessori Terhi Kilpi muistuttaa, että työterveyshuollon piirissä olevat ihmiset on aika hyvin rokotettu. Jos ei ole ketään muistuttamassa, silloin rokotukset jäävät helpommin ottamatta.

Jos on perusrokotusturvan saanut, on varsin hyvä suoja aika pitkään.

Terhi Kilpi, tutkimusprofessori, THL

- On tutkittu väestön immuniteettia eli vasta-aineita tärkeitä rokotettavia tauteja vastaan. Vasta-aineita on kaikenikäisissä. Vanhemmissa ikäluokissa on niitä, jotka eivät ole saaneet rokotuksia lapsena. Silloin vasta-ainetasot ovat huonompia.

Kilpi muistuttaa, että jäykkäkouristusrokotuksen voimassaolosta kannattaa huolehtia.

- Toki jos tekee paljon puutarhatöitä tai voisi altistua jäykkäkouristusbakteerille, on tärkeä huolehtia siitä, että se suoja on kunnossa, muistuttaa Kilpi.

Tehosteen voi ottaa vuosienkin päästä

Vapaaehtoisten rokotusten kuten hepatiittirokotusten ja puutiaisaivokuumerokotusten viimeinen tehostevaihe jää usein ottamatta, mutta tehosteen voi ottaa pitkänkin ajan kuluttua.

- Jos on matkalle menossa, ne kaksi ensimmäistä annosta muistetaan ottaa. Se kolmas tehoste, joka johtaisi pitkäaikaisuojan syntymiseen, saattaa jäädäkin, koska se on vasta sen matkan jälkeen, pohtii Kilpi.

Tehosteen voi ottaa jopa vuosien päästä. Immuunijärjestelmä muistaa, mitä rokotuksia on aikaisemmin annettu. Rokotussuojan saa päivitettyä siitä, mihin edellisellä kerralla lopetti.

Vapaaehtoisia rokotuksia markkinoidaan joskus turhan innokkaasti

THL suhtautuu kaikkeen rokottamiseen samalla tavalla. Rokottamisen tarve täytyy arvioida tarkasti. Hepatiitti- ja puutiaisaivokuumerokotteet ovat hyvin tehokkaita eikä ole tiedossa mitään vakavia haittavaikutuksia. Rokotusta ottavan on kuitenkin neuvoteltava esimerkiksi lääkärinsä kanssa, minkälainen riski on sairastua ja mitä hyötyä rokotuksesta voi olla ja toisaalta mitä haittaa siitä voi olla.

Jossain määrin kovin innokas markkinointi on johtanut siihen, että ihmisillä on liioteltu kuva riskistään.

Terhi Kilpi, tutkimusprofessori, THL

- Jossain määrin kovin innokas markkinointi on johtanut siihen, että ihmisillä on liioteltu kuva riskistään. Heille myydään asiaa, jota he eivät oikeasti tarvitse. Se ei ole oikein, pohtii tutkimusprofessori Kilpi.

Kilpi myöntää, että Turun alueella ja saaristossa esimerkiksi puutiaisaivokuumerokotus voi olla tarpeellinen.

- Ihmiselle pitäisi kertoa, mitä suojaa hän on ottamassa. Esimerkiksi Turun alueella ja Turun saaristossa on olemassa ihan todellinen riski saada puutiaisaivotulehdus ja jos paljon siellä alueella, on ihan järkevää ottaa rokotus.

Toisen esimerkiksi Kilpi ottaa pääkaupunkiseudulta.

- Kun jossain Espoon kauppakeskuksessa kalastellaan ihmisiä punkkibussiin ottamaan rokotetta, kyllä sinne varmaan menee ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista riskiä saada puutiaisaivotulehdusta. Silloin ei ole järkeä itseään rokotuttaa, neuvoo Kilpi.