Morsian tahtoo timantteja

Eilen aamulla minun ensimmäinen asiakkaani oli mies, joka valitsi sormuksen ja kertoi lähtevänsä kosimaan tyttöystäväänsä, kertoo kulta- ja kelloalan erikoismyyjä Jaana Toivonen.

Kotimaa
timantti timanttisormus hopea hopeasormus
Marjukka Hämäläinen / Yle

Jaana Toivonen tietää, mitä morsian haluaa. Sormustrendit ovat muuttuneet ajan myötä, niinkuin on muukin häähumu. Nykyään jokainen morsian haluaa olla omaperäinen ja korostaa sormuksen kautta omaa persoonaansa.

- Itse olen seurannut kultakauppaa kolmella eri vuosikymmenellä. Sormustrendit ovat erilaisia eri aikoina. Nykyään kun Suomi kansainvälistyy, mallit ovat rohkeita sekä kansainvälisiä, kertoo Toivonen.

- Nykyään halutaan olla omaperäisiä. Omaa persoonaa korostetaan ja se tekee sormuksestakin yksilöllisen.

Sormuskauppa on villkkaimmillaan touko- ja kesäkuussa. Silloin on myös hääkausi suurimmillaan. Tänä päivänä sormukset hankitaan paljon aiemmin ennen vihkipäivää. Viime tippaan jättäjiä on hyvin vähän. Sormuksiin ollaan valmiita satsaamaan. Nykyään halutaan laatua ja kestävyyttä. Vihkisormusbudjetti on usein 1500 euron molemmin puolin.

- Osa asiakkaista ei ole laatinut ollenkaan ylärajaa sormuksien hinnoille. Halutaan löytää se juuri itselle sopiva hinnasta välittämättä, Toivonen sanoo.

Vihkisormus ei ole enää miehen ja naisen välinen asia, vaan henkilöiden jotka ovat lupautuneet toisilleen.

Jaana Toivonen

Bling bling, loistoa joka lähtöön

Internet vaikuttaa suuresti sormuskauppoihin. Ihmiset käyvät etsimässä ensin internetin kautta ja saattavat tulla liikkeeseen jo valmiin sormusmallin kanssa tietäen mitä haluavat.

Sormuksia saa nykyään monena eri materiaalina. Normaalien kullan ja hopean lisäksi nykyään käytetään myös titaania ja terästä. Suomalaista taitoa arvostetaan ja usein morsiamet valikoivatkin kotimaista käsityötä.

- Yleensä asiakas päätyy suomalaiseen sormukseen. Kultasepän työ, laatu ja timanttien istutus on huippuluokkaa. Suomalaiset haluavat panostaa kotimaiseen käsityöhön ja saada rahalleen vastinetta, tietää Toivonen.

Nykyään on myös erilaisia yhdistelmäsormuksia, jossa yhdistellään kolmekin sormusta yhteen ja niistä saadaan näyttävä yhdistelmä. Enää ei myöskään kihlasormuksen tarvitse olla vaatimaton, vaan kihloissakin käytetään vihkisormusmalleja, jotta sormukseen saataisiin näyttävyyttä. Sormustrendit tulevat käytännössä julkimoilta. Toivosen mukaan joskus liikkeeseen tullaan kysymään sormusmalleja, joita ollaan bongattu julkisuuden henkilöiltä.

Eniten halutaan käytännöllisyyttä

Sormuksissa nähdään erilaisia timantteja, istutettuja ja koholla olevia. Värejäkin on jokaiseen makuun. Yleisimmin käytetty valkea kivi on varmasti kaikille tutuin. Valkoisen lisäksi käytetään esimerkiksi vaaleanpunaisia ja keltaisia. Keltaiset timantit olivatkin aiemmin hyvin suosittuja.

- Istutetut timantit ovat käytännöllisiä ja turvallisia. Siksi niitä ostetaan enemmän, Toivonen tietää.

- Ihmiset ovat erilaisia ja se tekee tästä työstä mielenkiintoista. Vihkisormus ei ole enää miehen ja naisen välinen asia, vaan henkilöiden jotka ovat lupautuneet toisilleen. Tärkeintä on, että jokaiselle löytyy heidän oma juttu. Sormus on kuitenkin merkki siitä, että on lupautunut toiselle ihmiselle, Toivonen huomauttaa.

Perinteet kunniaan

Vaikka uusia trendejä on tullut myös sormusmallistoihin, tehdään osa asioista perinteisellä tyylillä. Esimerkiksi kaiverrukset tehdään hyvin perinteitä kunnioittaen. Kaiverrukset tulevat vieläkin suurimmaksi osaksi sisäpuolelle. Ensin kaiverretaan morsiamen nimikirjaimet, sitten sydän tai &-merkki ja sulhasen nimikirjaimet ja lopuksi päivämäärä.

Sormuksia tullaan ostamaan usein keskenään pariskuntana. Joskus morsian saattaa kiertää ennakkoon koruliikkeitä ystävän tai äidin kanssa ja valitsee jo valmiiksi muutaman suosikkivaihtoehdon ja jättää asian hautumaan. Lopulta paras sormus käydään valikoimassa yhdessä sulhasen kanssa. Sormusten ostossa on myös poikkeustapauksia. Osa taas tekee kosimisesta romanttista.

- Eilen aamulla minun ensimmäinen asiakkaani oli mies, joka valitsi sormuksen ja kertoi lähtevänsä kosimaan tyttöystäväänsä, hymyilee Toivonen.

Ota vanha uusiokäyttöön

Romukultaa voi myös tuoda kultasepälle. Vanhaa kultaa voi hyödyntää ja niistä voi suunnitella uusia koruja tai sitä voi antaa vaihdossa. Romukulta on tällä hetkellä korkeassa hinnassa, joten siitä saa äkkiä osan hinnasta maksettua uutta sormusta ostattaessa.

- Vanhat isoäidin sormukset voi tuoda liikkeeseen ja niihin voi istuttaa vaikkapa uusia timantteja. Koon muokkaaminenkin on mahdollista. Joskus mahdottomastakin tehtävästä on saatu mahdollista. Aina kannattaa kysyä, Tovonen vinkkaa.