Hikeä ja pitkää päivää - nuorten ammattitaidon MM-kisat on kova urakka

Liki tuhat nuorta kisasi eri aloilla nuorten ammattitaidon MM-kilpailuissa Saksan Leipzigissa viime viikolla. Kisassa olivat mukana myös joensuulaiset Timo-Pekka Mutanen ja Antti Heikura, jotka saavuttivat kisoissa diplomisijan. Helpolla ei tunnustus kisoissa irronnut.

Pekka Mutanen (Kirjailija)
Antti Heikura ja Timo-Pekka Mutanen
Sari Jormanainen / Yle

Saksan Leipzigissa järjestetyt nuorten ammattitaidon MM-kisat olivat todellinen näytönpaikka noin tuhannelle nuorelle ympäri maailmaa. Menestyminen kisoissa vaati kuitenkin ammatillisen osaamisen lisäksi myös muun muassa roimasti paineensietokykyä, pitkäjänteisyyttä, keskittymiskykyä, sisua ja malttia. Ripeäkin piti olla, koska tehtävien suorittamiseen oli käytettävissä vain rajallinen aika.

Joensuulaiset Timo-Pekka Mutanen ja Antti Heikura selvittivät mallikkaasti sekä kisojen paineen että oman alansa tehtävät. Molemmat saavuttivat diplomisijan. Diplomisija tarkoittaa, että nuori on ylittänyt lajinsa keskiarvopistemäärän. Maanantain ja tiistain välisenä yönä Joensuuhun saapuneet miehet olivat syystäkin iloisia.

- Hyvältähän se tuntuu. Ihan saa olla tyytyväinen suorituksestaan. Kaikki tehtiin mitä osattiin ja tähän se riitti, Karelia ammattikorkeakoulussa sähköinsinööriksi osallistuva Antti Heikura sanoo.

- Kisan varrella oli monenlaisia tunnelmia, mutta kyllä se tässä vaiheessa lämmittää todella paljon, että tähän saavutukseen päästiin, oppisopimuksella sähköasentajan ammattitutkintoa suorittava Timo-Pekka Mutanen jatkaa.

"Hikipisarat valuivat ja nestettä meni hurja määrä"

Timo-Pekka Mutanen kilpaili mekatroniikan alalla. Nelipäiväisen kilpailun tehtävänä oli tuotantolinjaston kokoonpano. Kokonaisuus oli jaettu pienempiin päiväkohtaisiin tehtäviin.

- Ensin rakennettiin sellainen asema, joka syötti protokappaleen linjastolle. Seuraavassa vaiheessa robotti antoi sen seuraavalle asemalla, joka katsoi onko kappale oikein vai väärin päin ja käänsi sitä tarvittaessa. Lopuksi kasattiin vielä yksi asema, mikä laittoi tavaraa sinne kippoon ja kannen päälle ja sitten robotti laittoi sen oikeaan paikkaan varastoon, Mutanen kertoo tehtävästään.

Ne olivat pitkiä päiviä. Alle kymmenen tunnin ei päästy missään vaiheessa.

Timo-Pekka Mutanen

- Ne olivat pitkiä päiviä. Alle kymmenen tunnin ei päästy missään vaiheessa. Kyllä siellä hikipisarat valuivat ja nestettä meni hurja määrä kisan aikana. Vaikka itse tehtävään ei aina ollut montaa tuntia aikaa, niin arvioinnit kestivät. Siinä sitä sitten stressissä odottelee miten seuraava tehtävä tulee menemään tai vieläkö se kone toimii seuraavassa arvioinnissa. Siinä oli ihan kestämistä, Mutanen jatkaa.

Raskaita olivat myös sähköasennuksessa kilpailleet Antti Heikuran päivät. Osan kisatehtävistä osallistujat olivat saaneet etukäteen, mutta esimerkiksi sähköasennuksessa 30 prosenttia tehtävistä kerrottiin vasta kisoissa.

- Ensimmäisenä päivän tehtiin sellaista valaistusohjausasennuksia, siinä oli myös lämmitintä ja pistorasioita. Toisena päivänä oli ohjelmointia ja kolmantena päivänä meillä oli vianhakua. Näistä ohjelmoinnista ja vianetsinnästä ei kukaan tiennyt mitään ennen kuin vasta siinä kisatilanteessa, että mitä niissä tapahtuu, Heikura kertoo.

Uudet ja yllättävät tilanteet laittavat paineensietokyvyn koetukselle. Eikä tilannetta ainakaan helpota se, että kello käy kiistava vauhtia, minkä vuoksi töitä on tehtävä hiki otsalla.

- Paine on kova, mutta ei se auta kuin ruveta yrittämään ja toivoa, että se toimii, Heikura toteaa.

- Siinä pitää vain vetää syvään henkeä ja huokaista, Mutanen jatkaa.

Meriitti työelämässä

Maailmanmestaruuskisoissa menestyminen on melkoinen lisä myös ansioluettelossa. Antti Heikuralle jo nyt tuoreesta kisamenestyksestä on ollut hyötyä työmarkkinoilla.

- Pari pientä tarjousta olen jo saanut. Kesätöihin olisi mahdollisuus päästä, jos töitä vaan riittää näissä firmoissa, Heikura kertoo.

- Varmasti se ovia aukaisee pidemmällä tähtäimellä, mutta ainakaan vielä en ole saanut tarjouksia, Timo-Pekka Mutanen sanoo.