UPM kehittää jätteiden uusiokäyttöä L&T:n kanssa

UPM kehittää yhdessä Lassila & Tikanojan kanssa uusia keinoja hyödyntää Kaukaan paperitehtaalla syntyvää jätettä. Jätettä hyödynnetään jo nyt monilla tavoin.

Kotimaa
Ruoppaaja töissä Kaukaan jätevesi altaalla
YLE

Jätteiden uusiokäyttö on viety jo nyt varsin pitkälle. Esimerkiksi paperinvalmistuksessa syntyvää soodasakkaa ja tuhkaa käytetään tehtaan käyttöön parhaillaan rakennettavan kaatopaikkakentän rakennusaineena.

- Mutta tavoitteet ovat vielä korkeammalla ja siksi lähdettiin yhteystyöhön L&T:n kanssa. Hyödynnämme sitä jäteosaamista mitä L&T:llä on ja he hyödyntävät puolestaan sitä, mitä me tiedämme sivutuotteista ja jätteistä, sanoo UPM Kaukaan ympäristönsuojelupäällikkö Minna Maunus-Tiihonen.

Yhteistyö L&T:n kanssa aloitettiin viime vuoden puolella.

Kaatopaikkavero ajaa jätteen uusiokäyttöön

Uusiokäyttöön ajaa viime vuonna kiristynyt jätelaki, jonka vuoksi myös teollisuusalueen omalle kaatopaikalle päätyvästä jätteestä joutuu maksamaan veroa. Kaikkea jätettä ei voi polttaa, ympäristönsuojelupäällikkö Minna Maunus-Tiihonen toteaa.

- Aika paljon meilllä on paperinvalmistuksessa kaikenlaisia mineraaliaineita, jotka eivät edes pala. Mutta jätteelle voi olla arvokkaampaa käyttöä muussa tarkoituksessa. Polttaessa kuluu ensin paljon energiaa jätteen kuivattamiseen, hän sanoo.

Ympäristönsuojelupäällikön mukaan jätteen uusiokäyttö on Kaukaalla kehittynyt huomattavasti.

- Kun kymmenen vuotta sitten meni hyötykäyttöön 40 prosenttia jätteestä, viime vuonna meni jo reilusti yli 80 prosenttia.