Hyppää sisältöön

Kevitsa porskuttaa vaikka nikkelin hinta putoaa

Kevitsan kaivos tuottaa vielä voittoa vaikka muutamilla muilla nikkelikaivoksilla eletään jo tappioiden aikaa. Nikkelin pitkään jatkunut hinnanlasku syö kaivosten voittoa ja on johtanut tuotannon alentamiseen joillakin kaivoksilla. Kevitsassa haluttaisiin mieluumminkin nostaa tuotantoa.

Kevitsan kaivoksesta louhittua malmia kaadetaan käsittelylinjalle kuorma-autosta. Kuva: Yle

Nikkelin hinta jatkaa putoamistaan. Esimerkiksi tiistaina 2.7. nikkelitonnin hinta oli vielä 13 915 dollaria kun maanantaina 8.7. sitä myytiin maailmalla hintaan 13 325 dollaria tonni.

Vuoden 2011 alussa se kävi jo 29 000 dollarissa eli kahdessa vuodessa hinta on pudonnut 55 %.

Nikkelin hintaa laskee maailmantaloudesta johtuva kysynnän vähäisyys ja sitä myötä kasvavat varastot.

Tappiota tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ovat tuottaneet Talvivaara ja Brasiliassa nikkeliä kaivava Mirabela. Ensimmäinen on ilmoittanut yt-neuvotteluista ja jälkimmäinen tämän vuoden tuotantotavoitteiden laskemisesta.

Maailma suurin nikkelin tuottaja Norilsk Nickel keräsi voittoa viime vuonna selvästi vähemmän kuin edellisenä ja senkin tuotantomäärä laski.

Kevitsasta kuuluu toista

- Me emme tee tappiota tällä hetkellä, mikä on positiivista. Seuraamme kuitenkin huolestuneina nikkelin varastotilannetta, jos varastot kasvavat edelleen, hinta putoaa, sanoo Kevitsa Mining o:n prosessilaitoksen johtaja Anthony Mukutuma.

Hinnan pudotus ei kuitenkaan tunnu suuremmin huolettavan, Kevitsa pikemminkin haluaisi laajentaa. Tällä hetkellä tavoitteena on 5 miljoonan malmitonninlouhiminen vuodessa. Yhtiö on hakenut lupaa lisätä tuotantonsa 10 miljoonaan malmitonniin vuodessa.

- Painotimme lupahakemuksessa, että laskevien hintojen vuoksi meille olisi tärkeä saada lisättyä tuotantoa, jotta parantaisimme kannattavuutta. Se on päinvastoin kuin monet muut tekevät juuri nyt, mutta meidän näkemyksemme on että jos saamme luvan 10 miljoonan tonnin tuotantoon, pystymme ylläpitämään tuotantoa paremmin. Me pystyisimme jo nyt käsittelemään enemmän kuin 5 miljonaa tonnia malmia,  sanoo Kevitsa Mining oy:n prosessilaitoksen johtaja Anthony Mukutuma.

- Mutta jos nikkelin hinta laskisi vaikkapa 9 500 dollariin tonnilta, minäkin alkaisin huolestua sanoo Mukutuma.

.
.