Välivuosi voi sulkea tien opintoihin

Peruskoulun jälkeen vietetty välivuosi lisää jatkossa entistä enemmän nuoren riskiä syrjäytyä. Yhteishaun kriteerit muuttuvat ensi vuonna siten, että välivuotta viettänyt nuori menettää haussa useita pisteitä verrattuna esimerkiksi kymppiluokan tai ammattistarttin käyneeseen nuoreen.

Kotimaa
Lukiolaisia koulun aulassa.
Yle Keski-Suomi

Jyväskylässä lähes 60 peruskoulunsa päättänyttä nuorta jäi tänä keväänä ilman opiskelupaikkaa. Määrä on jonkin verran vähemmän kuin viime vuosina.

Tänä vuonna nuorten ahdinkoa kuitenkin lisää se, että opiskelupaikkoja jäi vain vähän täydennyshakuun. Esimerkiksi Jyväskylän ammattiopiston opiskelupaikat täyttyivät jo yhteishaussa ja peruutuspaikoille valittiin hakijoita varasijoilta.

- Ilman koulutuspaikkaa jääneet ovat pääasiassa ammattikoulutukseen hakeneita. Lukiokoulutuksessahan kaikki halukkaat saavat Jyväskylässä paikan, mikäli sillä lukiolla ei ole väliä, kertoo koordinaattori Katja Aappola-Lindström Jyväskylän kaupungin OhjausLaturista.

Koulupaikkaa etsittävä kaukaa

Ilman opiskelupaikkaa jääneitä nuoria ohjataan kymppiluokalle, ammattistarttiin ja työpajoihin.

- Kaikille löytyy joku paikka. Ongelmallisia ovat lähinnä ne, jotka ovat olleet jo viime vuonna kymppiluokalla tai käyneet ammattistartin, mutta eivät ole tänäkään kesänä onnistuneet saamaan opiskelupaikkaa. Heidän tilanteensa on hyvin hankala, toteaa Katja Aappola-Lindström.

Ratkaisu voi olla esimerkiksi opiskelupaikan etsiminen kotimaakuntaa kauempaa.

- Jos vain on valmis lähtemään vähän kauemmas, niin muualta päin Suomea voi hieman syrjäisemmistä oppilaitoksista löytyä vielä paikkoja, Aappola-Lindström huomauttaa.

Aappola-Lindströmin mukaan harva 16-vuotias on kuitenkaan halukas muuttamaan kauas kotoa. Koulupaikan löytyminen olisi kuitenkin tärkeää, sillä yhteishaun kriteerit muuttuvat ensi vuonna siten, että välivuotta viettänyt nuori menettää haussa useita pisteitä verrattuna esimerkiksi kymppiluokan tai ammattistarttin käyneeseen nuoreen.