1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israelissa paljastui uusi "nimetön vanki"

Alkuvuodesta Australian yleisradioyhtiö kertoi israelilaisesta "vanki X:stä", jota salaisuudet verhosivat. Vanki X:n piti olla ensimmäinen ja viimeinen laatuaan, mutta tuore raportti viittaa siihen, että Israelin vankilassa on toinenkin ihminen, jonka vangitsemisesta tai vankeudesta ei tiedetä juuri mitään.

Ulkomaat
Aylonin vankila Ramlessa, Tel Avivin ulkopuolella. Kuva on helmikuulta 2013.
Ayalonin vankila Ramlessa, Tel Avivin ulkopuolella. Kuva on helmikuulta 2013. Oliver Weiken / EPA

Israelissa on paljastunut toinen "nimetön vanki". Vangin olemassaolo kävi ilmi tiistaina julkistetuista raporteista, jotka tutkivat ensimmäisen, vanki X:ksi nimetyn Ben Zygierin kuolemaa huipputurvallisessa Ayalonin vankilassa.

Paikallisten viestimien julkaisemien oikeuden asiakirjojen mukaan toinen vanki on tuomittu ja hän istui tuomiotaan Ayalonissa samaan aikaan, kun sellissään itsemurhan tehnyt Zygier. Toistaiseksi ei ole tiedossa, on uusi tuntematon vanki edelleen Ayalonissa. Miehen rikoksesta ei ole tietoa, mutta päivälehti Yediot Ahronotin mukaan kyseessä on todennäköisesti Israelin kansalainen, joka olisi työskennellyt tiedustelu- tai turvallisuustehtävissä.

- Molemmat miehet ovat israelilaisia. He ovat työskennelleet turvallisuusalan virastoille, joiden toiminta on salaista, sanoo asianajaja Avigdor Feldman, joka edusti Ben Zygieria.

Tuntemattomien vankien tapaukset on verhottu salaisuuksilla eikä heistä ole paljon julkista tietoa. Uusimmasta tapauksesta ei tiedetä varmuudella muuta, kuin että hän on ainakin ollut Ayalonin vankilan osastolla numero kolmetoista.

Ensimmäisestä vangista tiedetään varmuudella se, että hänen nimensä oli Ben Zygier. Hän oli Melbournessa syntynyt Australian ja Israelin kaksoiskansalainen, joka sittemmin muutti Israeliin. Miehen sanotaan työskennelleen Israelin siviilitiedustelupalvelu Mossadille, mutta varmuutta tästä ei ole. Zygier vangittiin salaa vakavien, turvallisuuskysymyksiin liittyvien syytteiden nojalla tammikuussa 2010.

Ben Zygierin hautakivi Chevra Kadishan juutalaisella hautausmaalla Melbournessa, Australiassa.
Ben Zygierin hautakivi Chevra Kadishan juutalaisella hautausmaalla Melbournessa, Australiassa. Valokuva on otettu helmikuussa 2013.Julian Smith / EPA

Zygier toimitettiin Ayalonin vankilaan vanki X:n nimellä. Zygierin sellin piti olla huipputurvallinen, jotta hän ei voisi vahingoittaa itseään, mutta tästä huolimatta mies onnistui tekemään itsemurhan sellissään kymmenen kuukautta vangitsemisensa jälkeen. Asia ei olisi koskaan tullut julki, jollei Australian yleisradioyhtiö olisi julkaissut juttua israelilaisessa vankilassa hämärissä oloissa kuolleesta kansalaisestaan.

Salailu antaa huhuille siivet

Koska suurin osa tiedoista on salaisia tai vain puolittaisia, huhut ovat saaneet tuulta purjeisiinsa. Esimerkiksi Hayom-sanomalehti antaa ymmärtää, että Israelissa voi olla useita "nimettömiä" vankeja. Australian yleisradioyhtiön mukaan Zygier vangittiin, koska hän epähuomiossa tunaroi huippusalaisen operaation, jonka tarkoitus oli tuoda Libanonissa kuolleiden israelilaissotilaiden ruumiit takaisin Israeliin.

Zygierin asianajaja Avigdor Feldman puolestaan vihjailee, että vankien väitetyistä rikoksista ei koskaan tulla puhumaan julkisesti, koska ne paljastaisivat aivan liikaa salassa toimivien laitosten toiminnasta.

- Puhumme salaisuuksista, jotka paljastuessaan vahingoittaisivat valtion turvallisuutta. Ensisijaisesti paljastukset osuisivat kuitenkin turvallisuusvirastoihin ja niiden johtajiin, jotka menettäisivät työnsä, Feldman kuvailee useiden israelilaislehtien haastatteluissa.

Tiedonmurusia on tullut kuitenkin ilmi ja esimerkiksi Zygierin itsemurhaa verhonnut salaperäisyys alkaa raottua - hieman. Alkujaan julkisuudessa epäiltiin väitteitä miehen itsemurhasta, koska Zygier kuoli huipputurvallisen vankilaosaston erityissellissä, jota tarkkailtiin vuorokauden ympäri.

Tiistaina julkistettu raportti paljastaa kuitenkin vakavia puutteita vankilan turvallisuudessa. Esimerkiksi miehen selliä kuvanneet kamerat eivät toimineet kunnolla.

Lisäksi raportti vihjaa, että osasyy Zygierin kuolemaan oli liian pieni henkilökunta, joka ilmeisesti johtui turvallisuuspalvelu Mossadin vaatimuksesta pitää Zygierin kanssa tekemisissä olevien ihmisten määrä mahdollisimman pienenä. Tämä siitä huolimatta, että vankilan psykiatri oli esittänyt, että Zygierin tila on tarkistettava vähintään puolen tunnin välein, koska hän vaikutti masentuneelta.

Tapaus on puhuttanut myös israelin parlamenttia, Knessetiä. Zygierin tapauksen tultua julki turvallisuudesta vastannut ministeri Yitzhak Aharonovitch totesi silmiään räpäyttämättä, että Israelin vankiloissa ei ole enempää "tuntemattomia" vankeja. Toisin kävi.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi