1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Teräksestä vaihtoehto pitkospuille

Rovaniemen Auttikönkäällä kokeillaan kierrätysterästä maastoon rakennettavien portaiden materiaalina. Tavoitteena on löytää retkeilyreitteihin puun rinnalle kestävämpiä vaihtoehtoja. Samalla koko könkään alue on saanut uutta ilmettä, kun uusvanhaan hirsipirttiin on avattu kahvila-ravintola.

Olli Vainio Auttikönkään uusilla portailla. Kuva: Tapio Nykänen / Yle

Auttijoki putoaa patoluukun yli kahdeksanmetrisenä könkäänä, hengähtää pienessä altaassa, syöksyy jyrkkään kiviseen portaikkoon ja rauhoittuu lopulta kanjonin pohjalle tasaisesti virtailevaksi suvannoksi. Köngäs on yksi Etelä-Lapin vaikuttavimpia luonnonnähtävyyksiä, osa samaa muinaista ruhjelaaksoa kuin viereinen Korouoma.

Metsähallituksen Luontopalvelut on satsannut Auttikönkääseen viime vuosien aikana suuria summia ja myös uusia innovaatioita. Könkäälle on siirretty Pernusta vanha hirsitalo, joka palvelee nyt kahvilana ja ravintolana. Samalla huonokuntoisia retkeilyreittejä on uusittu, ja työ jatkuu vielä ainakin kesään 2014.

Lähitulevaisuudessa alkaa myös historiallisesti arvokkaan padon kunnostaminen. Vanha rakennelma ankkuroidaan peruskallioon paremmin ja sen pinnat uusitaan.

Teräsportaita padolle

Auttiköngäs on tyyppiesimerkki paikasta, jossa kelopuiset retkeilyreitit kestävät huonosti. Lehtipuista putoaa pitkoksille lahottavaa kariketta, ja köngäs levittää ympärilleen jatkuvasti kosteutta.

- Tällaisessa paikassa puusta tehdyt reitit kestävät maksimissaan 15 vuotta, sanoo suunnittelija Olli Vainio Metsähallituksen Luontopalveluista.

Padolle johtavalle retkeilyreitille on rakennettu kokeiluluontoisesti portaat kierrätetystä harjateräksestä. Niiden käyttöiäksi arvioidaan yli 100 vuotta. Teräsportaiden rakentaminen on puisia hintavampaa, mutta kokonaisuus jää silti huomattavasti edullisemmaksi.

- Pitkoksien rakentaminen maksaa noin 25 euroa ja portaiden 50 euroa metriltä riippuen paikasta. Teräsportaiden materiaali on noin 60 euroa metriltä ja siihen työ päälle. Rakentaminen on kallimpaa, mutta pitkällä ajalla teräs tulee edullisemmaksi, kun uusimisväli on niin pitkä, Vainio laskee.

Teräksiset portaat ovat saaneet kävijöiltä vaihtelevaa palautetta, jonka pohjalta rakenteita on tänä kesänä paranneltu. Kaiteita on tuettu ja askelmiin asennettu lisärautoja. Toisten mielestä ruosteinen teräs ei yksinkertaisesti sovi luontoon, vaikka toimivuus olisikin hyvä.

- Paremmin tämä sulautuu kuin tuore puu, ja syksyllä portaat ovat aivan maan väriset. Mutta kyllähän uusi aina tuntuu oudolta, Olli Vainio arvioi.

Kummitustaloon kahville

Metsähallituksen Luontopalvelut on siirtänyt Auttikönkäälle myös vanhan hirsitalon, jossa avattiin heinäkuun alussa kahvila-ravintola. Tarinan mukaan talossa on asustellut kummitus, mutta yrittäjä Erja Kaisanlahti ei ole mahdollisesta kumppanista moksiskaan.

- Niin se tarina kertoo. Minä tulen kyllä hengenkin kanssa juttuun, Kaisanlahti nauraa.

Kemijärven Soppelasta kotoisin oleva yrittäjä uskoo, että Auttiköngäs vetää riittävästi väkeä myös kahvilan näkökulmasta.

- Nyt on ollut yllättävänkin kiireistä, viikonloppuisin käy varsinkin hyvin väkeä. Rovaniemi on lähellä, ja kaukomatkalaisetkin näyttävät löytävän perille, iloitsee Kaisanlahti.

Talvella Auttikönkään kahvila toimii tilausravintolana.