1. yle.fi
  2. Uutiset

Maahanmuuttaja-aktiivi: Ulkomaalaisen näköiset joutuvat herkästi kuulusteluihin

Poliisi myös kyselee henkilöllisyyspapereita ilman tarkempia selvityksiä, sanoo maahanmuuttajajärjestöaktiivi Maryan Abdulkarim.

Kotimaan uutiset
Maryan Abdulkarim ja Lasse Aapio
Maryan Abdulkarim ja Lasse Aapio aamu-tv:ssä.

Ulkomaalaisilta näyttävat joutuvat valkoihoisia herkemmin poliisiasemalle kuulusteluihin, sanoo maahanmuuttajajärjestöaktiivi Maryan Abdulkarim Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

- Tuntuu, että kynnys kuulustella henkilöä on matalampi, kun kyseessä on etnistä taustaa omaava henkilö. Tällöin etninen profilointi perustuu henkilön oletettuun alkuperään, Abdulkarim sanoo.

Euroopan neuvoston rasisminvastainen elin ECRI julkaisi eilen raportin, jonka mukaan Suomen poliisi pysäyttää ja kuulustelee ihmisiä heidän ulkonäkönsä perusteella. Kyse on etnisestä profiloinnista, joka on syrjintänä kiellettyä.

Abdulkarimin mukaan poliisi myös tarkastaa papereita ulkomaalaisen näköisiltä henkilöiltä herkemmin kuin suomalaisen näköisiltä. Papereita kysellään ilman tarkempia selvityksiä esimerkiksi tilanteessa, jossa poliisi etsii taskuvarkaudesta epäiltyä tummaihoista ja kiharahiuksista henkilöä.

- Huomiota ei kiinnitetä ihmisen käytökseen tai rikosrekisteriin. Se viittaa ulkonäön perusteella tapahtuvaan syrjintään, Abdulkarim sanoo.

Poliisi kyselee hänen mukaansa henkilöllisyyspapereita ulkomaalaisen näköisiltä henkilöiltä julkisissa tiloissa ja kulkuvälineissä.

Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikön Lasse Aapion mukaan poliisi nopeuttaa toimenpiteitä ulkomaalaisten suhteen, jotta nämä eivät ehdi poistua Suomesta ennen kuin heidät tunnistetaan.

Abdulkarimin mukaan ongelmallista on juuri se, että oletettuja ulkomaalaisia kohdellaan heidän ulkonäkönsä perusteella eri tavoin kuin suomalaisen näköisiä.

Henkilöllisyystarkastuksia tehdään Aapion mukaan vain tapauksissa, joissa epäillään järjestyshäiriötä tai rikosta. Hän kiistää, että poliisi tarkastaisi henkilöllisyyksiä ulkonäön perusteella.

Lue seuraavaksi