Tietotekniikan Suomi ei loista kilpapelaamisessa

Elektroniseksi urheiluksi eli e-sportsiksi kutsuttu tietokonepelien kilpapelaaminen on maailmalla jo miljoonaluokan laji. Pelien tuottajana onnistunut Suomi ei kuitenkaan toistaiseksi ole onnistunut rakentamaan menestystarinaa kilpailijana.

Ylen aamu
Pekka Aaltonen (vas,) ja Joona Leppänen
Elektronisesta urheilusta Aamu-tv:ssä kertoivat kilpapelaajat Pekka Aaltonen ja Joona Leppänen.

Uudenaikainen teknologia venyttää perinteistä käsitystä urheilusta fyysisenä toimintana. Nykyään ammattilaistasollakin urheillaan myös täysin virtuaalisesti. Elektroninen urheilu eli tietokonepelien kilpapelaaminen on kasvanut maailmalla jo huomattavaksi liiketoiminnaksi, jossa suurimpien turnausten palkinnot ovat jo miljoonien eurojen luokkaa.

- Tietenkään se kaikki ei mene yhdelle joukkueelle tai pelaajalle, mutta kyllä ne palkintopotit alkaa olla todella suuria ja kasvavat koko ajan, sanoo Aamu-tv:ssä vieraillut Pekka Aaltonen Suomen Elektronisen urheilun liiton hallituksesta.

Kilpapelaamisessa käytetään moninpelejä, joissa toisia pelaajia vastaan kilpaillaan yksin tai joukkueena. Suurimmalle osalle kilpailijoista elektroninen urheilu on harrastus, mutta kansainvälisesti parhaimmat pelaajat pystyvät elättämään itsensä kilpailuvoitoilla ja sponsorointituloilla.

Suomi ei loista

Kilpapelaamisen ykkösmaa on Etelä-Korea, jossa strategiapeli Starcraftin parhaimmat ammattilaispelaajat ovat kansallisia supertähtiä. Suomessa elektronisessa urheilussa menestymiselle ei kuitenkaan ole luotu kestävää pohjaa, kertoo Aamu-tv:ssä toimintapeli Counter-Striken kilpapelaaja Joona Leppänen.

- Meillä on ollut valonpilkahduksia, mutta tasaisuus puuttuu. Varsinkin tässä pelissä mitä olen itse pelannut on Ruotsi hyvä. Se on aina länsinaapuri joka kiusaa, Leppänen sanoo.

Leppänen mainitsee yhdeksi syyksi epätasaiselle menestykselle sen, että nuoret pelaajat menevät armeijaan juuri parhaassa harjoitteluiässä. Puolustusvoimat eivät toistaiseksi tarjoa varusmiehille mahdollisuutta harjoittaa elektronisen urheilun taitojaan asepalveluksen aikana.