Kiteen Puhos lepää historian lehdillä

Kiteen Puhos on noin 400 asukkaan kylä, joka sijaitsee Oriveden ja Pyhäjärven välissä Puhoslahden rannalla. Veden läsnäolo onkin antanut leimansa kylän ja sen ympäristön historialle ja nykypäivälle. Puhoksessa laskettiin 1800-luvulla vesille Suomen ensimmäinen höyrylaiva.

kylät
Puhoksen vanha mylly sijaitsee kylän historiallisella teollisuusalueella
Puhoksen vanha mylly sijaitsee kylän historiallisella teollisuusalueella Oriveden ja Pyhäjärven välimaastossa.Pekka Sivukari / Yle

Kiteen Puhoksen kylä sijaitsee noin 73 kilometrin päässä Joensuusta Valtatie 6:lta eroavan Savonlinnan tien varrella. Kylällä on kauppa ja 1.-6.-luokkien koulu. Kaikkialla, missä Puhoksessa liikkuukin saa nähdä vettä ja vehmasta luontoa, jossa erottuu paikka paikoin lukuisia lehtikuusia.

Puhoksen kylän ja sen lähialueiden historia on osa suomalaista puuteollisuus- ja vesitiehistoriaa. Puhoksessa on sijainnut useita sahoja ja Puhoksen rannassa valmistui vuonna 1833 Suomen ensimmäinen höyryvoimalla kulkeva alus, Ilmarinen. Sen rakentamisesta vastasi Nils Ludvig Arppe.

Nils Ludvig Arppen reliefi on kiinnitetty Puhoksen voimalaitoksen seinään
Nils Ludvig Arppen reliefi on kiinnitetty Puhoksen voimalaitoksen seinään.Pekka Sivukari / Yle

Ilmarinen rakennettiin hinaamaan puulauttoja ja proomuja Puhoksesta etelään. Sen aikakausi päättyi vuonna 1844. Puhoksen lehtikuuset ovat muistoina tuolta kaudelta. Ne istutettiin aikoinaan laivanrakennustarpeiksi.

Puhoksen teollisesta historiasta on jäljellä vain hyvin vähän näkyvää. Kylän teollisuusalue sijaitsi Oriveden rannalla, jossa toimi muun muassa valimo, paja, saha ja mylly. Puhoksen vanhassa myllyssä jauhetaan edelleen viljaa.

Seurojentalo on kylätoiminnan keskus

Puhoksen seurojentalo sijaitsee aivan nykyisen kylän keskellä. Talossa on kolme kerrosta ja kellarikerros. Ensimmäisessä kerroksessa on suuri sali, joka toimii liikuntasalina ja juhlapaikkana. Taloa onkin käytetty ahkeraan häiden ja merkkipäivien pitopaikkana.

Nykyinen Puhoksen seurojentalo on valmistunut vuonna 1953. Sen omistussuhteet ovat eräällä tavalla erikoiset. Paikallinen marttayhdistys omistaa siitä 1/3 ja urheiluseura Puhoksen Vesa 2/3.

Puhoksen seurojentalo sijaitsee rinteessä keskellä kylää
Puhoksen seurojentalo sijaitsee rinteessä keskellä kylää.Pekka Sivukari / Yle

Esko Malinen on Puhoksen Vesan aktiiveja ja kertoo, että Nuorisoseurantalosta pidetään hyvää huolta:

- Saimme Ely-keskukselta rahaa talon kunnostukseen ja katto uusittiin vuosi sitten. Nyt olemme pyrkineet korjaamaan maalausta ja ulkovuorauskin kaipaa kunnostusta.

Puhoksen Marttojen Anja Leminen kertoo, että talvisin talossa kokoontuvat Martat joka toinen viikko tekemään käsitöitä ja keskustelemaan ajankohtaisista aiheista.

- Talviaikaan on nuorisoseurantalolla pari kertaa kuussa tanssit ja joskus kolmekin kertaa, jos kerimäkeläisetkin eläkeläiset ovat käyneet tansseja järjestämässä, lisää Anja.

Puhoksen kylän kesän merkkitapahtuma on vanhassa Puhoksessa järjestettäväPuhoksen Perinnepäivät (siirryt toiseen palveluun)13. - 14.7. Esillä on mm. vanhoja ajoneuvoja, linja-autoja, kuorma-autoja,kaikenlaisia koneita.

Pohjois-Karjalan radio teki kyläaamua Puhoksen kylältä tiistaina 9.7.2013.