Pääministeri haluaa perustuslain tunnustavan aboriginaalit ensimmäisiksi australialaisiksi

Australian parlamentti tunnusti vasta viime vuonna virallisesti, että aboriginaalit olivat Australian ensimmäisiä asukkaita. Pääministeri Kevin Rudd haluaa tunnustuksen myös perustuslakiin. Ajatus perustuslakimuutoksen vaatimasta kansanäänestyksestä jakaa oppositiota.

Ulkomaat
Kevin Rudd
Pääministeri Kevin Ruddin työväenpuolueen odotetaan häviävän jopa yli 30 paikkaa parlamentin alahuoneessa.Alan Porrit / EPA

Australian pääministeri Kevin Rudd on luvannut kansanäänestyksen Australian alkuperäisasukkaiden virallisen aseman sisällyttämisestä perustuslakiin, mikäli työväenpuolue jatkaa hallitusvastuussa myös vaalien jälkeen. Vaalit järjestetään näillä näkymin syyskuussa.

Ruddin viime kuussa syrjäyttämä edellinen pääministeri Julia Gillard hyllytti suunnitelman, koska sillä ei hänen mukaansa ollut kylliksi kansalaisten kannatusta. Ruddin mielestä asiassa ei kuitenkaan pidä viivytellä.

Hän kaavailee äänestystä viimeistään kahden vuoden päähän ja haluaa, että myös konservatiivioppositio osallistuu äänestyksessä esitettävän kysymyksen muotoiluun.

Australian 23 miljoonasta asukkaasta 470 000 on aboriginaaleja.

Australian perustuslakiin tehdyt muutokset on aina hyväksytettävä kansanäänestyksessä. Yleensä muutokset ovat kuitenkin kaatuneet.

Ruddin ehdottama äänestys jakaa oppositiota. Sen johtaja Tony Abbot sanoi viime viikolla suhtautuvansa siihen erittäin epäileväisesti, kertovat Australian tiedotusvälineet.

Myös monien aboriginaalijohtajien mielestä äänestys pitäisi järjestää vain siinä tapauksessa, että sillä on hyvät mahdollisuudet menestyä. Kielteinen tulos taannuttaisi tasa-arvokehitystä, he pelkäävät.

Puoli vuosisataa tasa-arvoliikettä

Rudd esitti lupaukseksensa äänestyksestä juhlassa, jossa vietettiin alkuperäisasukkaiden maaoikeuksia peräävän liikkeen 50-vuotispäivää. Pohjois-Australiassa sijaitsevan pienen Yirrkalan aboriginaaliyhteisö laati 50 vuotta sitten kaksi vetoomusta, joissa vastustettiin valtion aikeita ottaa pakolla yhteisön maat bauksiittikaivoksen perustamiseksi.

Ne olivat ensimmäiset aboriginaalien oikeudet vahvistavat asiakirjat, jotka tunnustettiin Australian parlamentissa. Oikeudessa voittoa ei tullut, mutta vetoomukset käynnistivät liikkeen, joka vuonna 1967 johti aboriginaalien tunnustamiseen Australian täysvaltaisiksi kansalaisiksi.

Maaoikeuksien tunnustamiseen meni vielä lähes vuosikymmen. Neljä vuotta myöhemmin Rudd, joka tuolloinkin oli pääministeri, esitti historiallisen anteeksipyynnön brittisiirtolaisten tekemistä vääryyksistä, muun muassa aboriginaalilasten viemisestä pakolla vanhemmiltaan. Vasta viime vuonna Australian parlamentti tunnusti virallisesti, että aboriginaalit olivat Australian ensimmäisiä asukkaita.

Australian alkuperäisasukkaat ovat edelleen maansa vähäosaisimpia. Heidän lastensa kuolleisuus ennen viisivuotispäiväänsä on jopa kolminkertainen muuhun väestöön verrattuna ja eliniän odote on miehillä yli 11 ja naisilla kymmenen vuotta muuta väestöä lyhyempi. Työttömyysluku on kolminkertainen koko väestöön nähden, ja työpaikat ovat muita useammin pienipalkkaisia.

Aboriginaaleja arvioidaan olleen noin miljoona, ennen kuin britit alkoivat asuttaa Australiaa vuonna 1788. Nykyisin heitä on Australian 23 miljoonasta asukkaasta noin 470 000.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset