Vihtavuoren evakuointi laajin miesmuistiin

Laukaan Vihtavuoren alueelta evakuoidaan yli 2 000 asukasta. Tehdasalueella työskennelleet entiset työntekijät muistavat vaaratilanteita ja evakuointeja sattuneen ennenkin, mutta ei näin suuressa mittakaava.

Laukaa
Hälytysajoneuvoja Laukaan vihtavuoren Ruutitehtaan portilla.
Tapio Valkonen, Tarja Leinonen ja Pekka Ahonen heräsivät Laukaassa epätavalliseen aamuun.

Keski-Suomen pelastuslaitos, poliisi ja puolustusvoimat ryhtyivät aamulla yhteistyössä evakuoimaan Laukaan Vihtavuoren alueen asukkaita onnettomuusvaaran vuoksi.

Laukaan Vihtavuoren tehdasalueella sijaitsevaan, noin kuutiometrin kokoiseen jätekonttiin on päässyt sinne kuulumatonta ainetta, mikä on aiheuttanut kemiallisen reaktion. Vielä ei ole tietoa siitä, mistä aineesta on kyse. Tehtaalla valmistetaan louhintaräjähteitä.

Alueelta evakuoidaan kaikkiaan n. 2100 Vihtavuoren asukasta. Asukkaita evakuoidaan Sydän Laukaankoululle sekä Laukaan päiväsairaalaan.

Alueella on myös evakuointipaikoille siirtymistä varten linja-autoja.

Kotoa pois kesken aamukahvien

Tarja Leinonen työskenteli pitkään tehdasalueella ja hän asuu vanhalla tehtaan asuinalueella ja kertoo, että heräsi aamulla puoli kahdeksan aikaan poliisin ovikellon soittoon.

En ehtinyt aamukahvia juoda, kun poliisi tuli uudelleen ja sanoi, että nyt pitää lähteä pois.

Tarja Leinonen

- Poliisi sanoi, että pitää pysyä sisällä, koska tehtaalla on vaaratilanne. En ehtinyt aamukahvia juoda, kun poliisi tuli uudelleen ja sanoi, että nyt pitää lähteä pois, Leinonen kertaa aamun tapahtumia.Leinonen ajoi kotoaan n. 12 km päähän poikansa luokse. Mitään tietoa hänellä ei ole, milloin kotiin voi palata.

Vaikka vaaratilanteita tehtaalla on ollut aiemminkin, on tämä Tarja Leinosen mukaan ensimmäinen kerta, kun on täytynyt lähteä kotoa pois. Tehtaalla hän ehti työskennellä yli 30 vuoden ajan.

Vaaratilanteita ollut ennenkin

Noin kolmen kilometrin päässä tehtaasta asuva Tapio Valkonen kertoo, ettei ole saanut evakuointikehotusta.

- En ainakaan sellaista, että olisi joku ajanut ohi tai vastaavaa. Radiota en ole kuunnellut, koska olen ollut ulkona, Valkonen kertoo.

Valkonen on jopa käynyt Vihtavuoren ympäristössä ajelemassa. Tunnelmaa hän kuvailee hiljaiseksi.

- Koulun pihassa oli useita busseja, että ilmeisesti ne on sinne tilattu tätä väensiirtoa varten, jos se on tarpeellista, Valkonen arvelee.

Ennen eläkkeelle jäämistään Valkonen ehti työskennellä tehtaalla yli 40 vuotta. Vaaratilanteita vuosikymmenten varrelle mahtuu, mutta vastaavaa hän ei muista.

- Kyllähän niitä oli happovuotoja ja sellaista, jolloin jouduttiin evakuoimaan, mutta en muista että olisi koskaan näin laajalta alueelta.

Valkonen jatkaa itse tilanteen seuraamista radiosta, mutta pihahommat jatkuvat normaalisti.

- Lähellä asuvat lapset kyselivät, että olenko mennyt jo perunakellariin, Valkonen kertoo.

Läheinen räjähdeainetehdas

Laukaalainen Pekka Ahonen tavoitettiin Laukaan paloasemalta, jonne hänen oli käsketty mennä. Ahonen sanoo, että jossain vaiheessa tiedotettiin tilanteen olevan jo ohi, mutta tuo tiedotus vedettiin myöhemmin takaisin. Hänen mukaansa Laukaan kirkonkylän koululle on järjestetty evakuoiduille ruokailu.

Ahonen asuu parin tontin päässä tehtaasta. Myös hänen tyttärensä perheineen asuu tehtaan lähellä.

- Naapuri onkin jo suoja-alueen puolella, Ahonen kertoo.

Ahosellekin on räjähdysainetehdas on työn puolesta tuttu. Hän on toiminut nuorempana Vihtavuoren tehtaalla räjähdysainekuljettajana.

Pelkoa ei tilanne Ahosessa herätä.

- No ei minua nyt tällaiset pelota, minä olen sen verran nähnyt tätä maailmaa, Ahonen tokaisee.

(Lisätty Pekka Ahosen kommentit klo 12.04)