1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aikansa tähdet tuikkineet Porin teatterissa

Teatteritaiteen juuret Porissa ulottuvat jopa 1700-luvulle asti. Porin teatterissa on aikojen saatossa riittänyt kuuluisia näyttelijäsuuruuksia.

Kuva: Yle

Porin teatterissa ovat aikojen saatossa ihastuttaneet monet kansalliset tähtinäyttelijät. Porin teatterin lavalla ovat muiden muassa näytelleet Siiri Angerkoski, Tommi Rinne, Kristiina Elstelä ja Leo Lastumäki.

- Siiri Angerkoski näytteli Porin työväenteatterin puolella ennen kuin se yhdistyi Porin teatterin kanssa vuonna 1931, valottaa Porin teatterin entinen johtaja Risto Ojanen.

Ojanen näkee, että 1900-luvun alkupuoliskolla liikehdintä teattereiden välillä oli vilkkaampaa. Aina kun teatteriin tuli uusi johtaja, saapui vanavedessä tunnettujakin näyttelijöitä.

Porilaisen teatteritaiteen juuret 1700-luvulla

Teatteritaiteen juuret ovat karhukaupungissa syvällä, sillä juuri Porissa esitettiin Suomen ensimmäinen suomenkielinen näytelmä. Porissa Kansallisteatterin edeltäjä Suomalainen Teatteri aloitti toimintansa vuonna 1872.

- Suomalainen teatteri perustettiin Porissa Otavan salissa, koska Pori oli ollut teatterikaupunki jo pitkään. Täällä oli käynyt 1700-luvulta asti irrallisia teatteriseurueita Saksasta ja Ranskasta saakka sekä erityisesti Ruotsista. Näiden vierailujen myötä huomattiin, että Poriin voisi hyvin perustaa virallisen teatterin, Ojanen kertoo.

Porin teatterissa esitettiin 1950-60 -luvuilla jopa maailman mittakaavassa suosittuja näytelmiä hyvin nopeasti alkuperäisten ilmestyttyä.

- Varsinkin suositut musiikkinäytelmät tulivat Poriin hämmästyttävän nopeasti. Kyllä täällä on hereillä oltu.

Tuntematon vakinäyttelijästö teatterin kivijalka

Risto Ojasen mukaan Porin teatterissa on 1960-luvun jälkeen ollut "elokuvallinen ote" teatterin ohjaamiseen ja arvioimiseen.

Toiveeni on se, että teatteri edelleen olisi humanismin linnake.

Porin teatterin entinen johtaja Risto Ojanen

- Jos historian näkökulmasta sitä tarkastelee, niin useasti ohjaajien ja ja näyttelijöiden uria arvioidaan ensimmäiseksi filmografioiden kautta eikä teatterityöstä.

Tunnettujen näyttelijäsuuruuksien lisäksi Porin teatterissa on työskennellyt pitkään palvelleita tuntemattomampia mutta erinomaisia näyttelijöitä. Ojanen muistaa myös heidän merkityksensä.

- Tämä vakiporukka on ollut suoranainen kivijalka teatteritoiminnassa.

Ojanen toivoo, että teatteri säilyttää asemansa ja inhimillisen arvonsa tulevaisuudessa. Hän luo katseensa 50 vuoden päähän:

- Toiveeni on se, että teatteri edelleen olisi humanismin linnake.