1. yle.fi
  2. Uutiset

Timbuktun muinaisaarteet kärsivät islamistikapinasta luultua pahemmin

Aiemmin arveltiin kapinallisten tuhonneen viisi prosenttia Ahmed Baba -instituutin ainutlaatuisista käsikirjoituksista. Tarkastuksessa luku kaksinkertaistui.

kulttuuri

Malin islamistikapinalliset tuhosivat Timbuktun ainutlaatuisten arkistojen aarteista tuhansia enemmän kuin tähän asti on luultu, sanovat Timbuktun tilannetta kartoittaneet YK:n asiantuntijat.

– Islamintutkimuksen Ahmed Baba -instituutin 46 000 käsikirjoituksesta 4 203 joko poltettiin tai varastettiin, kertoo YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon asiantuntija David Stehl.

Ennen tutkimusta arveltiin, että tuhoutuneiden dokumenttien osuus oli puolet todellisesta luvusta eli viitisen prosenttia koko arkistosta.

Myös vaurioituneiden tai tuhottujen hautamuistomerkkien määrä nousi aiemmin arvellusta yhdeksästä kuuteentoista.

Asukkaat veivät käsikirjoituksia turvaan

Ääri-islamistiset kapinalliset valtasivat Pohjois-Malin viime keväänä, kun maa oli sekasorrossa sotilasvallankaappauksen jäljiltä. Ranskan tukemat malilaisjoukot ajoivat kapinalliset kaupungeista tämän vuoden alussa.

Valtaosa Timbuktun käsikirjoituksista säästyi paikallisten asukkaiden ansiosta. Käsikirjoitusten varjeleminen on heidän perinteinen kunniatehtävänä. Islamistimiehityksen aikana he kiikuttivat käsikirjoituksia turvaan vaivihkaa riisi- ja hirssisäkeissä.

Säilyneet käsikirjoitukset haluttaisiin mahdollisimman pian takaisin Timbuktuun, ja myös mausoleumien korjaustyötä halutaan saada käyntiin, jotta Timbuktu voisi palata jaloilleen. Taloudellista apua sitä varten on saatu EU:sta - erityisesti Saksasta - sekä Norjasta ja Sveitsistä.

Viranomaiset pyrkivät myös selvittämään, kuinka moni tuhoutuneista tai kadonneista dokumenteista oli ehditty digitalisoida, jolloin ne ovat edes virtuaalisesti tallessa.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi