Kyypakkaus ei riitä kyyn pureman hoitoon

Kyyn pureman jälkeen kannattaa aina lähteä lääkäriin. Kyypakkaus on hyvä ensiapu puremaan, mutta se ei riitä ainoaksi hoitokeinoksi.

Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Suomessa kyy puree ihmistä noin sata kertaa vuodessa. Kyyn purema saattaa aiheuttaa allergiaoireita tai vakavampia yleisoireita. Pureman jälkeen suositellaan aina lääkärissä käyntiä.

Kyypakkaus on hyvä ensiapu kyyn puremaan. Janne Backman Myrkytystietokeskuksesta kuitenkin muistuttaa, että kyypakkaus ei missään nimessä riitä ainoaksi hoidoksi, eikä sitä kannata pitkän matkan takaa lähteä erikseen hakemaan.

- Jos on liikkunut esimerkiksi maastossa, kannattaa pureman jälkeen lähteä suoraan terveyskeskukseen, eikä tehdä ylimääräistä lenkkiä kodin kautta kyypakkauksen takia, Backman sanoo.

Backman kehottaakin pitämään kyypakkausta aina mukana, kun liikutaan kyyalueilla. Pakkaus on toimiva ensiapu, jos sen pystyy ottamaan heti pureman jälkeen.

Parasetamolia kipuun

Iholla olevan kyyn pureman tunnistaa kahdesta reiästä jotka ovat noin sentin etäisyydellä toisistaan. Kaikki eivät välttämättä huomaa kyyn puremaa ja oireet eivät aina ilmaannu heti.

Kyyn purema saattaa olla kivulias. Imatran kaupungin johtava lääkäri Tuomo Pöyry muistuttaa, että parasetamoli on tulehduskipulääkkeistä ainoa jota voi ottaa särkyyn.

- Muita särkylääkkeitä ei mahdollisen munuaisvaurion takia saa käyttää, kertoo Pöyry.

Vakavimmin kyynpurema vaikuttaa lapsiin, vanhuksiin ja raskaana oleviin. Purema katsotaan vaaralliseksi aina viiteentoista ikävuoteen asti. Mitä pienempi lapsi, sitä suurempi vaara. Purema voi raskauden alussa pahimmillaan aiheuttaa keskenmenon.