1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Maakotkilla poikkeuksellisen vähän poikasia

Maakotkat ovat saaneet poikkeuksellisen vähän poikasia tänä vuonna Keski-Pohjanmaalla. Yleensä maakunnan alueella saa poikasia 4-5 paria, mutta nyt pesintä on onnistunut vain kahdelta parilta. Metsähallituksen tarkastaja Tuomo Puutio Kokkolasta arvioi syyksi kevättalven kylmyyttä ja muun muassa pesien tahatonta häirintää, minkä aiheutti mm. ihmisten ulkoilu pesintäalueilla.

Kuva: Tuomo Puutio

Puutio arvioi, että häirintä on ollut tahatonta. Maakunnassa on kymmenkunta pesivää maakotkaparia. Määrä on pysynyt samana jo kymmeniä vuosia.

- Poikastuotanto näyttää nyt huonoimmalta moneen vuoteen, eli kyllä nyt on ollut ihan selvä katovuosi tässä Keski-Pohjanmaallakin. Tiedossa on vain kaksi varmaa onnistunutta pesintää, sanoo Puutio.

- Kato johtuu oikeastaan kahdesta tekijästä. Kun kotka aloitti pesintäpuuhansa maaliskuussa, oli tosi kylmä jakso. Sen jälkeen tulivat suojasäät ja hyvät hankikelit, ja siihen aikaan isommilla soilla oli liikehdintää eli hiihtäjiä ja moottorikelkkailijoita turhankin paljon.

Sen jälkeen tulivat suojasäät ja hyvät hankikelit, ja siihen aikaan isommilla soilla oli liikehdintää eli hiihtäjiä ja moottorikelkkailijoita turhankin paljon.

Tarkastaja Tuomo Puutio

Ihmisten liikkuminen pesien lähellä häiritsi pesintää.

- Hiihtäjät ovat oikeastaan pahempia kuin moottorikelkkailijat. Etäämmällä kelkkaileva ei häiritse niinkään kuin ihminen siellä suolla. On aikamoinen häiriötekijä, jos hiihtäjä tulee lähelle pesää, kuvailee Puutio.

Vainosta ei ole nyt merkkejä

Etelä-Suomesta on Suomen luonnonsuojeluliiton ja BirdLife Suomen mukaan tullut vuoden ajalta ilmi neljä rauhoitetun maakotkan ampumista: Virroilta, Mouhijärveltä, Harjavallasta ja Köyliöstä. Tuomo Puution mukaan Keski-Pohjanmaalla ei tahallisesta hävityksestä näy merkkejä.

- Maakunnassa ei ole viime vuosina sellaista todettu. Joskus 1990-luvun tienoilla oli kaksi sellaista tapausta, että kotkareviiri oli jäänyt pitkäksi aikaa autioksi. Siinä voisi olettaa, että on vainosta ollut kyse. Viimeisen kymmenen vuoden aikana en ole havainnut sellaista.

Hyvät poikasvuodet korvaavat yhden heikon

Puution mukaan kotkien kokonaismäärään yhdellä tai kahdellakaan heikolla poikasvuodella ei kuitenkaan ole isoa merkitystä.

- Maakotka tulee sukukypsäksi vasta neljävuotiaana. Nuoria ikäluokkia on vapaana runsaasti, hän sanoo.

Jokaisella parilla on useita vaihtopesiä, joten kotkanpesiä on maakunnassa useita.

- Reviirejä on Sievin ja Perhon välillä kymmenen, ehkä vähän toistakymmentä.

Kotka on pitkäikäinen lintu, joka voi elää 20-30-vuotiaaksi.

- Vaikka kotka ei tuottaisi poikasia joka vuosi, elämänsä aikana se kuitenkin ehtii tuottaa paljon jälkeläisiä.

Suomenselällä tilaa maakotkille

Keski-Pohjanmaa on ensimmäisiä alueita, joilla laskenta on saatu valmiiksi. Maakotkien määrä kasvaa pohjoiseen edettäessä, ja ydinalueet ovat Lapissa.

- Keski-Pohjanmaa on kaiken kaikkiaan aika hyvä maakunta kotkalle. Suomenselän erämaissa on tilaa, vaikka tietysti tämä nykyinen metsäautotieverkosto ei kotkalle hyväksi ole. Pesimäalueena isot suoalueet ovat kuitenkin aika hyviä, sanoo tarkastaja Tuomo Puutio.

Puutio on käynyt ensimmäisiä kertoja kotkan pesällä 1970-luvun alkupuolella. Metsähallituksen viralliseksi tarkastajaksi hän tuli saman vuosikymmenen lopulla.

- Jokunen reviiri on jäänyt autioksi tänä aikana, ja muutama uusi on syntynyt.