1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tshekin uusi hallitus herättää närkästystä parlamentissa

Keskusta-oikeistolainen väistyvä koalitio syyttää presidenttiä vallan kahmimisesta ministerinimitysten kautta. Presidentti kutsuu uuden hallituksen ministereitä asiantuntijoiksi. Suuri osa heistä on presidentin tukijoita.

Tshekin presidentti Milos Zeman on nimittänyt maan uuden hallituksen. Entinen pääministeri Petr Necas joutui eroamaan avustajansa vakoilu- ja lahjusskandaalin vuoksi. Se tarkoitti koko hallituksen lähtöä. Suurin osa uusista ministereistä on presidentin tukijoita. Zeman on entinen sosiaalidemokraattisen puolueen johtaja.

Zeman itse on kutsunut uutta hallitusta asiantuntijahallitukseksi. Hallituksen työlistalla ykkösenä on ensi vuoden valtionbudjetin valmistelu. Maan talous on ollut jo jo yli vuoden taantumassa. 

Keskusta-oikeistolaisella koalitiolla on niukka enemmistö maan 200-paikkaisessa parlamentissa. Uuden pääministerin Jiri Rusnokin hallituksen on saatava parlamentin luottamus äänestyksessä kuukauden sisällä. Vaikuttaa siltä, ettei luottamusta heru. Keskusta-oikeiston mukaan presidentti kahmii valtaa hallituksen kautta. Jos hallitus ei saa parlamentin luottamusta, Zemanin on nimettävä uusi pääministeri Rusnokin tilalle. Poliittisen kriisin uumoillaan hämmentävän muun muassa sijoittajia, jotka ovat pitäneet Tshekkiä hyvänä kohteena itäisessä Keski-Euroopassa.