1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Kainuulainen valitsee mieluummin takapihansa kuin kansallispuiston

Kainuussa metsä koetaan voimavarana, mutta sitä ei nosteta jalustalle. Kansallispuistoa vierastetaan, koska sitä pidetään erityisalueena, jolla vallitsee omat säännöt.

Kuva: Metsähallitus

Kainuulaisille oma metsä ja takapiha on tutumpia kuin kansallispuistojen polut.

Metsä koetaan voimavarana, mutta sitä ei nosteta jalustalle. Kansallispuisto koetaan erityisalueena sääntöineen, joten sitä voidaan vierastaa.

- Kainuulaisilla on vahva luontosuhde, mutta kansallispuisto alueena on vähän vieras. Ehkä sitä vierastetaan erityisalue statuksen ja siihen liittyvien sääntöjen vuoksi, pohtii Metsähallituksen Kainuun luontopalvelujen puistonjohtaja Kerttu Härkönen.

Kainuu on elänyt metsistä, mikä tarkoittaa, että metsä on työpaikka. Aarniometsää ei juuri löydy.

Monella kainuulaisella on omaa metsää, mikä tekee luontosuhteesta omalla tavallaan erityisen.

- Usein ihmiset eivät metsissä liikkuessaan edes tiedä, milloin menevät jonkun luonnonsuojelualueen läpi, sanoo Härkönen.

Hidenporttiin ei ole tunkua

Kainuun ainoassa kansallispuistossa, Hiidenportissa, käy vuosittain noin 10 000 kävijää. Kävijämäärillään se ei pärjää suurille kansallispuistoille, joissa käy yli 100 000 kävijää vuodessa.

- Toki Hiidenportin lukuja ei voi verratakaan esimerkiksi Pallas-Ylläs kansallispuiston kävijämääriin, koska se on samalla laskettelukeskus, sanoo Härkönen.

Kävijätutkimuksen mukaan Hiidenportin kävijöiden odotukset ovat täyttyneet hyvin. Kansallispuiston vahvudeksi Härkönen nostaa vaikuttavan rotkolaakson, joka sijaitsee lähellä pääsisäänkäyntiä. Alue on osa kulttuurimaisemaa.

- Kyllä siellä kannattaa käydä. Pari vuotta sitten teimme Hiidenportissa perinne- ja kulttuurimaisema kokeilun. Kaadoimme koivuja, poltimme pienen kasken ja kasvatimme siinä ruista ja naurista, kertoo Härkönen.

Ylen toimitukset eri puolilla Suomea ja radion ajankohtaisohjelmat käsittelevät aina torstaisin yhteistä teemaa. Yle Radio Suomen Ajantasan Torstaiseuran aiheena on kansallispuistot 11.7. klo 14.30-15.00.