1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Linnajazzin tähdet tulevat USA:sta

Tämän vuoden Linnajazz Hämeenlinnassa haluaa tarjota loppuviikon aikana amerikkalaisvoimin palan jazzin pitkää historiaa ja eri tyylejä. Jo yli 20 vuoden ajan järjestetty Linnajazz sai alkunsa paikallisen big bandin tapahtumana. Nyt se levittää jazzin ilosanomaa neljän päivän ajan ympäri kaupunkia.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Hämeenlinnan loppuviikon Linnajazzissa loistavat tänä vuonna amerikkalaiset tähdet.

Yhdysvalloista ovat tulossa mm. trumpetisti Leroy Jones New Orleansista, laulaja Nicole Willis New Yorkista, huuliharpisti Kat Baloun Teksasista ja basisti Michael Manring San Franciscosta.

Linnajazzin taiteellinen johtaja Timo Lehto sanoo, että tapahtuma on halunnut mukaan eri puolilta USA:ta eri jazztyylien edustajia.

Linnajazz alkaa huomenna iltapäivän torikonsertilla ja päättyy sunnuntaina pääsymaksuttomaan Linnanpuiston pääkonserttiin. Timo Lehdon mukaan joka päivälle on haluttu ilmaiskonsertteja kiitoksena Hämeenlinnan tuesta.

Linnajazz levittäytyy perinteisesti torstaista sunnuntaihin kaupungin ravintoloihin, torille, Aulangon alueelle, jazz-risteilyille ja kirkkoon. Pääkonsertissa esiintyvät mm. Hämeenlinna Big Band, Leroy Jones, Highway ja Jussi Fredriksson Jazz Wars.

Taiteellisen johtajan vinkit

Timo Lehto vinkkaa tältä vuodelta mm. torstain iltakonsertin, jossa solistina on Saara Soisalo, perjantailta Nicole Willisin ravintolakeikan, lauantailta Olli Ahvenlahden johtaman kirkkokonsertin ja sunnuntaina tietenkin pääkonsertin.

- Haluamme tuoda tapahtumassa esiin jazzin historiaa. Leroy Jones edustaa noin sata vuotta vanhaa perinnettä ja tyyliä, Nicole Willis ja Michael Manring taas edustavat uudempaa jazzia, eräänlaista soul-fuusiota.

- Kotimaisesta kaartista löytyy myös soulin tyylejä, mm. Timo Turpeisen nykyinen Highway. Se on tehnyt hyvän levyn ja suosittelisin sitä myöskin.

- Koko perheelle suunnattu pääkonsertti halutaan saada monipuoliseksi, niin että siinä on erilaisia tyylejä. Ilmaiskonserttien takia koko yleisömäärää on vaikea sanoa, mutta noin 10 000 ihmistä tapahtumassa käy. Pääkonserttiin mahtuu tuhansia ihmisiä, lupaa Timo Lehto.

Linnajazz on soinut Hämeenlinnassa jo yli 20 vuoden ajan.