Työ ja tekijät eivät kohtaa Keski-Pohjanmaalla

Maakunnan työmarkkinoilla kysyntä ja tarjonta eivät vastaa tosiaan. Suurin pula on perus- ja sairaanhoitajista. Ylitarjontaa on puolestaan erityisesti toimistotyöntekijöistä, selviää TE-keskuksen ammattibarometrista.

Kotimaa
Sairaanhoitaja ja potilas
Tiina Karjalainen / Yle

Vaikka maakuntaan tarvittaisiin lisää erityisesti hoitotyöntekijöitä, kysyntää olisi myös muun muassa erityisopettajille, kirjanpitäjille, puhelinmyyjille ja palkanlaskijoille. Palvelualalla töitä on tarjolla erityisesti siivoojille, kokeille ja tarjoilijoille.

- Tilanne on valitettavasti heikentynyt erityisesti hoivapuolella. Työvoiman ja palveluiden kysyntä on kasvanut, minkä vuoksi työntekijöitä tarvitaan jatkuvasti lisää. Haastavaa on se, että samaan aikaan hoitajia jää aiempaa enemmän eläkkeelle, toteaa Pohjanmaan TE-keskuksen johtaja Helvi Riihimäki.

Riihimäen mukaan tilannetta yritetään korjata lisäämällä koulutusta. Tärkeää on myös parantaa alueen kiinnostavuutta.

- On tärkeää, että täkäläiset nuoret jäisivät tälle alueelle töihin tai muualla opiskelleet palaisivat takaisin kotiseudulleen. Alueen täytyisi houkutella entistä enemmän myös ulkopaikkakuntalaisia, Riihimäki sanoo.

Kaikilla aloilla töitä ei kuitenkaan riitä halukkaille. Liikaa tulijoita on erityisesti toimistotöihin. Ylitarjontaa on myös esimerkiksi ATK-suunnittelijoista, ompelijoista, veneenrakentajista ja useista teollisuusalan ammattilaisista.

TE-keskuksen ammattibarometri perustuu asiantuntijoiden näkemyksiin paikallisista työmarkkinoista. Kolme kertaa vuodessa laadittavaan barometriin on listattu 200 keskeistä ammattia.