Erä-lehti: Hyttyskarkote tuhoaa kalliin kalvovaatteen

Erä-lehden testissä paljastui, että hyttysmyrkyt ovat hyttysten lisäksi myrkkyä myös kalvokankaille. Kalliiden kalvovaatteiden vedenpitävät ja hengittävät kalvot tuhoutuivat täysin kun niitä altistettiin karkotteille. Syyllinen löytynee hyttyskarkotteiden sisältämästä DEET-ainesosasta.

Kotimaa
Perhokalastaja Joensuun koskissa kesäisenä päivänä.
Jouki Väinämö / Yle

Erä-lehden testissä (8/2013) (siirryt toiseen palveluun) paljastui, että DEETiä sisältävät hyttyskarkotteet tuhosivat teknisten vaatteiden kalvon, kun karkotetta joutui kankaalle. Tulos yllätti myös testiryhmään kuuluneen Roosa Krogeruksen.

- Aluksi ajattelimme, etteivät ne mitään vaikuta, mutta tulokset näkyivät heti kun kangasta altistettiin hyttysmyrkylle. Kankaan kalvo tuhoutui täysin.

Kun tutkijat katsoivat kangasta mikroskoopilla näkyivät vaikutukset selkeästi. Kankaaseen laminoitu kalvo oli sulanut kokonaan pois.

- Silloin se vaate ei ole enää vedenpitävä. Siinä on vain kangasta jäljellä, Krogerus toteaa.

Testissä oli mukana kolme eri kalvokangastuotetta. Hyttyskarkotetta siveltiin ja sumutettiin muun muassa Air-Tex ja Air-Tex2-kalvoille. Sillä, oliko kalvo laminoitu kankaaseen vai ei, ei ollut vaikutusta.

Silloin se vaate ei ole enää vedenpitävä. Siinä on vain kangasta jäljellä.

Roosa Krogerus

- Meidän testauksessa kävi ilmi, että heti kun hyttyskarkotetta laitettiin testattavaan kankaaseen, niin vaikutukset näkyivät heti. Tuho ei tarvinnut aikaa tapahtuakseen.

Onko yli 50-vuotias ainesosa syypää?

Dietyylitoluamidia eli DEETiä löytyy melkein kaikista hyttyskarkotteista. Suomessa myytävien karkotteiden DEET-pitoisuus ei saa kuitenkaan ylittää 50-prosentin rajaa. Esimerkiksi OFF! Punkki ja mäkärä ja Jaico Punkkiässä sisältävät kumpikin puolet DEETiä.

Testin perusteella yli 50 vuotta sitten kehitettyä hyttysten torjunta-ainetta ei pidä yksistään syyttää, vaikka näytöt ovatkin vahvat.

- Se jäi auki, että onko hyönteiskarkotteissa muitakin syövyttäviä aineita. Tutkinnassa oli myös 100-prosenttista DEETiä, joka tuhosi näytteitä samanlailla kuin muutkin. Emme testanneet karkotteita, joissa ei ollut DEETiä, valottaa Krogerus.

Vaatevalmistaja yllättyi tuloksista

Vaatevalmistaja Haltilla ollaan yllättyneitä lehden testituloksista. Vaikka testattujen kankaiden joukossa ei ollut Haltin Drymaxx tai Sympatex-kankaita, testiin suhtaudutaan silti vakavasti.

Jos karkote tuhoaa yhden, niin luultavasti vaikuttaa kaikkiin.

Ari Virtanen

- Jos testi pitää paikkansa, niin sen tulokset tuhoavat teknisten vaatteiden ajatuksen. Periaate kaikilla kalvokankailla on sama, vaikka markkinoilla olevat kalvot koostuvat eri aineista. Jos karkote tuhoaa yhden, niin luultavasti vaikuttaa kaikkiin, toteaa Haltin Senior Vice President Ari Virtanen.

Haltilla aiotaankin reagoida Erä-lehden tuloksiin nopeasti. Tehtaalla testataan nyt muun muassa hyttyskarkotteiden vaikutukset Haltin kankaisiin omissa testeissä.

- Testaamme kaikki meidän materiaalit ja tarvittaessa lisäämme suosituksen hyttyskarkotteiden käyttämättä jättämisestä tai tiettyjen karkotteiden käytöstä. Tarvittaessa lisäämme varoitukset nettiin ja tuotannossa oleviin tuotteisiin. Myös uusien tuotteiden materiaalivalinnoissa mahdolliset ongelmat täytyy sulkea pois, Virtanen listaa.