Turhamaisuus ajaa tuhisijat turmioon

Reilut sata vuotta sitten Manner-Suomeen rantautunut siili on joutumassa ahtaalle. Taajama-alueilla viihtyvä, sympaattinen pupeltaja kärsii ihmisten puhtaudesta.

Kotimaa
Siili juomassa vettä leikkilapiosta
Seppo Sarkkinen / Yle

Siilikanta on pienentynyt Suomessa viime vuosikymmenien aikana. Rakentaminen pienentää elinympäristöä ja liikenne karsii oman osansa pois joka kesä. Suurin syy siilikannan pienenemiseen löytyy kuitenkin siisteiltä pihoilta.

- Tästä ollaan tutkijapiireissä lähes yhtä mieltä. Pihapiirit ovat nykyään niin hygieenisia, jonka vuoksi tarjolla on vähemmän ruokaa ja pesäpaikkoja, kertoo metsäeläintieteiden professori Heikki Henttonen Metsäntutkimuslaitokselta.

Siili on niin sanottu kulttuurilaji. Se on levinnyt Suomeen ihmisten mukana ja sen vuoksi se elää ihmisen muokkaamassa luonnonympäristössä, osana ihmisten elinympäristöä. Vaikka siili on rauhoitettu, ei sen koeta vielä olevan uhanalainen.

Siili pusikossa.
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Siili ei häviä kokonaan

- Siilikannan levinneisyyttä kartoitetaan silloin tällöin. Ilmaston lämpeneminen ja leudot talvet ovat siilien levinneisyydelle positiivisia asioita, mutta pihapiirien siistiytyminen ja liikennekuolemat rokottavat kantaa.

Pihapiirien siistiytyminen ja liikennekuolemat rokottavat siilikantaa

Heikki Henttonen

En kuitenkaan usko, että siili kokonaan häviää Suomesta. Kyllä se tulevaisuudessakin pyörii nurkissa, vaikka kanta pienenee. Jos jotain mullistavaa tapahtuisi, niin kyllä kanta siitä nopeasti elpyisi, toteaa metsäeläintieteiden professori Heikki Henttonen.

Vaikka siilikanta pienenee vuosi vuodelta, ei professori Henttonen silti kehota ihmisiä muuttamaan elintapojaan.

- Tuskin tässä tunkiokulttuuriin kukaan kaipaa takaisin, koska se toisi mukanaan rottaongelmia. Monet laittavat pihoilleen puulaatikoita tai muita hökötyksiä, joissa siilit voisivat pesiä ja talvehtia. Näillä keinoilla lähiympäristön siilikantaa voi elävöittää, Henttonen vinkkaa.

Miljoonia vuosia vanha elävä fossiili on jälleen muutoksen edessä.

Siili pallona
Jukka-Pekka Tyhtilä / Yle

Siilien häviämisestä kirjoitti ensimmäisenä_ Aamuposti._