Taiwan ja Uusi-Seelanti vapauttivat kauppansa historiallisella sopimuksella

Uudelle-Seelannille sopimus merkitsee kymmenien miljoonien eurojen säästöjä vuodessa. Taiwanille voitto on ennen muuta poliittinen.

Ulkomaat

Taiwan on solminut ensi kertaa vapaakauppasopimuksen sellaisen maan kanssa, johon Kiinalla on diplomaattisuhteet.

Taiwanin ja Uuden-Seelannin välinen sopimus sai Uuden-Seelannin pääkaupungissa Wellingtonissa nimet alle tarkoituksellisen vähin äänin, koska Uusi-Seelanti ei halua tulehduttaa suhteitaan Kiinaan. Sopimus tulee voimaan ensi vuoden alussa.

Taiwanissa sopimusta on juhlittu suurena voittona, vielä enemmän poliittisena kuin taloudellisena. Aiemmat vapaakauppasopimuskumppanit ovat enimmäkseen Afrikan ja Latinalaisen Amerikan köyhiä maita, jotka ovat diplomaattisestikin Taiwanin kumppaneita.

– Askel on pieni, mutta se avaa Taiwanille mahdollisuuden nostaa taloudellista ja diplomaattista profiiliaan maailmalla, sanoo Taiwanin taloustutkimuslaitoksessa työskentelevä ekonomisti Wu Fu-cheng.

Hedelmiä, lihaa ja polkupyöriä

Uuden-Seelannin puolesta sopimuksen allekirjoittanut virkamies sanoo, että naudanlihan, hedelmien ja Uuden-Seelannin muiden tuotteiden tullien asteittainen poistaminen hyödyttää Uutta-Seelantia aluksi runsaalla 24 miljoonalla eurolla vuodessa ja 12 vuoden päästä täydellä 46 miljoonalla.

Taiwanille etu on pienempi. Sitä koituu koneiden osien, teräslevyjen ja polkupyörien tullien poistamisesta.

Taiwanin ulkoministeri David Lin kuvaa sopimusta testiksi, joka onnistuessaan johtaa sopimuksiin myös muiden maiden kanssa. Parhaillaan Taiwan neuvottelee vapaakaupasta jo Intian ja Singaporen kanssa.

Kiina suvaitsee sopimuksen

Taiwan erosi Kiinasta sisällissodassa vuonna 1949. Kiina pitää Taiwania edelleen maakuntanaan eikä siedä ulkomailtakaan muunlaisia viestejä.

Useimpien länsimaiden tavoin Uusi-Seelanti ei ole tunnustanut Taiwania itsenäiseksi valtioksi. Vapaakauppasopimuksessa Taiwaniin viitataan "erillisenä tullialueena".

Uusi-Seelanti teki historiaa myös viisi vuotta sitten: se oli ensimmäinen teollisuusmaa, joka solmi vapaakauppasuhteen Kiinan kanssa. Sen jälkeen Kiinasta on tullut Uuden-Seelannin suurimmat vientimarkkinat.

Kiinan ulkoministeriön mukaan Kiinalla ei ole mitään Uuden-Seelannin ja Taiwanin vapaita kauppayhteyksiä vastaan, kunhan ne eivät merkitse Taiwanin tunnustamista.

Lähteet: AFP, AP