1. yle.fi
  2. Uutiset

Lavatanssitangoa saa tanssia omalla tyylillään

Tanssinopettaja Anne Välisaari vahvistaa todeksi vanhan sanonnan siitä, että tangon tanssimisessa mies on se, joka vie. Lavatangossa pari tanssii vain toisilleen, joten oikean tanssiaskelluksen ja asennon lisäksi myös tunteella ja kosketuksella on merkitystä. Oma tyyli tanssia löytyy kokemuksen myötä.

Kotimaan uutiset
Tangokulkueen tunnelmia.
Anssi Leppänen / Yle

Lavatanssitangon tanssityylit vaihtelevat tanssijan mukaan. Ja mies on se, joka vie.

- Lavatanssissa mennään vapaalla viennillä, jolloin mies pystyy tulkitsemaan valitsemalla askeltamisensa. Naisellekin on mielenkiintoista huomata, millainen on kunkin miehen versio tangosta, kuvailee tanssinopettaja Anne Välisaari.

Moni hakee tanssitaidoilleen vahvistusta tanssikurssilta.

- Lavatangossa jokainen tanssii tavallaan ja tanssityylien kirjoa onkin kiva seurata. Kokemuksen myötä kaikille kehittyy sitten oma tyylinsä, Välisaari sanoo.

Asennosta se alkaa

Tanssinopettaja Anne Välisaaren mukaan tangon tulkinta on kokonaisuus. Tulkitsemisessa tärkeä alku on kuitenkin hyvä tanssiasento.

- Kilpatanssitangossa haetaan ensin vartalon oikea linjaus. Niin, että kaikki vartalon palikat on päällekkäin eli peppu ei könötä takana vaan lantio, korva ja olkapää ovat päällekkäin, Välisaari sanoo.

- Sitten, kun saadaan kontakti parin kanssa, lähdetään venyttämään asentoa pallean seudulta mahdollisimman auki ylös. Nainen varsinkin on ikäänkuin koristeena miehen rinnalla ja mies on jämäkkä - se, joka ohjaaa tanssia.

Kosketuksen tärkeyttä

Tangossa tärkeätä on myös kosketus.

- Naisen on vaikea seurata miehen vientiä, ellei kontaktia ole. Se täytyy olla melko pitkälläkin matkalla palleasta alaspäin tuonne lantiolle asti, Anne Välisaari opastaa.

Välisaari neuvoo, että tanssijan on kannateltava vartaloaan tanssissa. Jalkoja unohtamatta.

- Oikein liitävä tango lähtee jalkojen lihaksista. "Tullaan ensin alas" eli polvista koukkuun ja lantio pysyy jalkojen päällä. Kun jalat on koukussa, tulee pidempää askelta.

Hidas hidas nopea nopea hidas

Sekä kilpatanssitangossa että tangon lavatanssiversiossa perusaskel on samanrytminen.

- Hidas hidas nopea nopea hidas, tanssahtelee Anne Välisaari.

- Kun vähän pidemmälle mennään, ruvetaan sitten käyttämään erilaisia ajoituksia eli useampia hitaita tai nopeita askeleita peräkkäin. Niitä sekoitellen tulee tanssista vähän erilaista ja mielenkiintoisempaa.

Suomalaista lavatanssitangoa Välisaari kuvaa kilpatanssitangoa pehmeämmäksi ja musiikillisesti pehmeämmäksi sekä jatkuvammaksi. Ammattilaisen mukaan tango hyödyntää aina koko lattian, vaikka tulkinnassa onkin eroja.

- Lavatanssitango on kahden ihmisen välinen juttu ja siinä ei tarvitse esittää muille mitään, Anne Välisaari sanoo.

Lue seuraavaksi