1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansallispuistoista lähinnä vain imagollista hyötyä Kauhajoelle

Suorat taloudelliset hyödyt Lauhanvuoren kansallispuistosta sekä Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistosta ovat Kauhajoen kaupungille pienet. Kansallispuistot lisäävät esimerkiksi kauhajokelaistan virkistäytymismahdollisuuksia.

Kotimaan uutiset
Lauhan Spelejä vietetään Lauhavuoren maisemissa.
Lauhan Spelejä vietetään tänään Isojoella Lauhanvuoren maisemissa.YLE / Pasi Takkunen

Kahdesta kansallispuistosta on lähinnä imagollista hyötyä Kauhajoen kaupungille. Kauhajoen kaavoittaja ja maisema-arkkitehti Marketta Nummijärven mielestä Lauhanvuoren kansallispuisto sekä Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuisto luovat kuvaa kaupungista luonnonläheisenä paikkakuntana.

– Virkistyskohteena ne ovat hienoja laajoja, joita ylläpitää Metsähallitus. Me pääsemme paikallisesti hyötymään siitä, että siellä on hienot virkistäytymismahdollisuudet: pitkospuut, uimapaikat, leiriytymismahdollisuudet, lintutorneja, näkötorni ja hiihtolatuja. Nämä ovat hyviä paikallisia virkistäytymismahdollisuuksia lisääviä kohteita, sanoo Nummijärvi.

Pienet matkailuvirrat

Kansallispuistoista on Kauhajoen kaupungille vain vähän suoraa taloudellista hyötyä. Marketta Nummijärven mukaan myös matkailuyrityspuolella kansallispuistoja on hyödynnetty vain vähän verrattuna esimerkiksi Lapin kansallispuistoihin. Matkailuvirrat ovat Suupohjan alueella suhteellisen pieniä. Matkailuyrittäjiä Nummijärven mukaan mahtuisi kansallispuiston oheen Kauhajoella, mutta yrittäjien on itse punnittava riski ja mahdollisuudet matkailuyrityksen perustamiselle.

– Talouteen on kansallispuistoilla kohtuullisen pieni vaikutus Kauhajoella. Taloudellinen hyödyntäminen on pientä ja suoraa selkeää taloudellista hyötyä ei ole. On paljon muuta arvoa. Esimerkiksi imagohyötyä on vaikeaa taloudellisesti arvioida, toteaa Nummijärvi.

– Kauhajoella on aiemmin panostettu Muurahaisen-matkailukeskukseen. Siihen on laitettu aikanaan paljon rahaa ja se on ollut kohtuullisella käytöllä. Nyt se on kuitenkin yksityisellä ja ehkä hän kehittää siellä sitä matkailutoimintaa enemmän, sanoo Nummijärvi.

Kansallispuistot vaikuttavat kunnassa kaavoitukseen

Kansallispuistoilla on vaikutusta Kauhajoen kaupungin elämään silloin, kun tehdään kaavoitustyötä. Maankäyttöä kansallispuistojen lähelle suunnitellessa on mietittävän monta seikkaa. Yksi esimerkki on tuulivoimatuotanto, jota punnitaan tarkasti jokaisessa tapauksessa. Mietinnässä on muun muassa se, kuinka lähelle kansallispuistoja voi tulla.

– Joku voi ajatella, että kansallispuistot ovat pois taloudellisesta luonnonvarojen hyödyntämisestä kunnassa. Toisaalta kun meillä on laaja kunta, niin se selkeyttää maankäytön suunnittelua. Kansallispuistoihin ei kosketa, kertoo Nummijärvi.

Lue seuraavaksi