1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen kesä muuttaa lintujen laulurytmiä - linnunlaulua kannattaa etsiä yöstä

Birdlife Suomen suojeluasiantuntijan Tero Toivasen mukaan linnut sopeutuvat hyvin Suomen valoisiin öihin. Lintujen aktiivisin laulukausi alkaa tältä kesältä olla jo lopuillaan.

Peippo. Kuva: Jari Flinck

Suomen kesän valoisat yöt muuttavat lintujen vuorokausirytmiä. Kesäyöt vaikuttavat niin aamulla laulavien lintujen kuin niin kutsuttujen yölaulajien elämään, suojeluasiantuntija Tero Toivanen Birdlife Suomi ry:stä sanoo.

- Kesä tekee sen, että linnut aloittavat laulamisen hyvinkin aikaisin. Esimerkiksi rastaat ovat käytännössä läpi yön äänessä ja punarinta myös, Toivanen sanoo.

Yötön yö on johtanut siihen, että monia kerttusia, sirkkalintuja ja esimerkiksi satakieltä kutsutaan meillä yölaulajiksi. Toivasen mukaan ne ovat tarkemmin ottaen hämärälaulajia.

- Siellä, missä yöllä on oikeasti pimeää, linnut ovat hiljaa. Aitoja yölaulajia ovat vain pöllöt ja kehrääjä, Toivanen huomauttaa.

Vuorokausirytmin muuttumisesta huolimatta ei voida sanoa, että valoisuus jotenkin sekoittaisi lintuja. Muuttolinnut joutuvat sopeutumaan hyvinkin vaihtelevaan vuorokausirytmiin, eikä se ole mikään ongelma, Toivanen sanoo.

Lintujen aktiivisin laulukausi alkaa olla jo lopuillaan. Maastossa kuulee enää lähinnä kutsuääniä ja poikasten ääniä, mutta öisin ja varhain aamulla on vielä ihan oikeaa lauluakin tarjolla.

- Jos heinäkuussa haluaa laulukonsertista nauttia, on syytä lähteä yöllä liikkeelle, Toivanen vinkkaa.