Vihtavuoren vaarakontti saatu siirrettyä - evakuointi purettiin

Viranomaiset ovat purkaneet Vihtavuoren evakuoinnin. Ihmiset voivat palata koteihinsa. Forcitin tehtaalla räjähdysriskin aiheuttanut räjähdejätekontti on saatu siirrettyä turvallisen etäisyyden päähän muista konteista

Kotimaa
Pelastustoimen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen näyttää tiedotustilaisuudessa pienoiskopterista kuvattua videota räjähdekonttien rivistöstä. Kuvassa näkyy konttiin asennettu vesiletku, jonka kautta konttiin pumpattiin vettä sen lämpötilan alentamiseksi.
Pelastustoimen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen näytti tiedotustilaisuudessa pienoiskopterista kuvattua videota räjähdekonttien rivistöstä. Kuvassa näkyy konttiin asennettu vesiletku, jonka kautta konttiin pumpattiin vettä sen lämpötilan alentamiseksi.Yle

Forcitin tehtaalla räjähdysriskin aiheuttanut räjähdejätekontti on saatu siirrettyä turvallisen etäisyyden päähän muista konteista ja räjähdevarastosta. Alueella suuren viranomaisoperaation synnyttänyt massaräjähdyksen uhka on näin väistynyt.

Poliisin mukaan tehdasta ympäröivän vaara-alueen evakuointi on purettu ja ihmiset saavat palata koteihinsa.

Itse vaarakontti savutti edelleen illalla, mutta sen mahdollinen räjähtäminen ei enää aiheuttaisi ketjureaktiota ja vaara-alue jää siksi tehdasalueen sisälle.

Kontin lämpötilaa saatiin päivällä laskettua huomattavasti poraamalla sen kylkeen armeijalta lainatulla robotilla reikä ja syöttämällä sen kautta jäähdytysvettä.

Pelatuslaitoksen tekemien mittausten mukaan tehdasalueen ilmassa ei ole ihmisille vaarallisia aineita. Kontilta vuotavat jäähdytysvedet on myös pyritty patoamaan alueelle.

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen ei illan tiedotustilaisuudessa halunnut arvioida pahimman mahdollisen vaihtoehdon uhrilukuja. Hän kuitenkin muistutti, että evakuointia ei järjestetä huvin vuoksi.

- Kaikkien vaara-alueella olleiden ihmisten henki on ollut vaarassa, Nurminen sanoi.

Tapahtumat käynnistyivät myöhään tiistai-iltana, kun tehdasalueen vartija huomasi yhden räjähdejätettä sisältäneen kontin savuttavan. Jätettä sisältäviä kontteja on lukuisia vieri vieressä ja itse räjähdetehtaan varasto sijatsi vain viiden metrin päässä savuavasta kontista. Vielä tuntemattomasta syystä johtuneen reaktion kiihdyttyä Vihtavuoren taajamaan annettiin evakuoimiskäsky keskiviikkoaamuna. Kaikkiaan vaara-alueelta poistui noin 2 000 ihmistä.

Onnettomuustutkintakeskus käynnistää asiasta selvityksen. Myös Tukes on kertonut selvittävänsä asian taustat. Lisäksi poliisi tulee tutkimaan asiaan liittyvät mahdolliset rikosepäilyt.