193 tuntia ohjelmaa joka päivä - Suomen tv-tarjonnasta lähes 40 prosenttia amerikkalaista

Suomen tv:stä tulee päivittäin 193 tuntia ohjelmaa. Siitä noin viidennes on tosi-tv:tä ja toinen viidennes ulkomaista fiktiota. Selvästi suurin osa ohjelmista, noin 40 prosenttia, on amerikkalaista.

kulttuuri
Tv-ruutu ja kaukosäädin katsojan kädessä.
Ulkomaisen fiktion osuus suomalaisille tarjotusta tv-ohjelmasta on yhdeksäntoista prosenttia.Tiina Jutila / Yle

Suurin osa suomalaisille tarjotusta ohjelmasta on amerikkalaista. Pohjois-Amerikasta tuli 39 prosenttia ohjelmatarjonnasta. Asia selviää liikenne- ja viestintäministeriön teettämästä tutkimuksesta.

Kotimaisia ohjelmia oli 35 prosenttia, luku laski viisi prosenttiyksikköä vuotta aiemmasta.

Muista Pohjoismaista tuli viisi prosenttia ja muualta Euroopasta 19 prosenttia. Muualla maailmassa tuotettuja ohjelmia oli vain kaksi prosenttia.

Kotimaisuusaste oli korkein Ylen kanavilla, niiden yhteenlasketusta ohjelmistosta yli puolet oli suomalaista. SuomiTV:n ja Fox:n ohjelmista puolestaan yli 80 prosenttia oli tehty Yhdysvalloissa tai Kanadassa.

Tosi-tv:tä kiitos

Ohjelmatyypeistä eniten suomalaisille on tarjolla tosi-tv:tä. Sitä on 21 prosenttia kaikesta ohjelmavirrasta. Hyvänä kakkosena seuraa ulkomainen fiktio 19 prosentilla. Kotimaisen fiktion osuus on vain kaksi prosenttia.

Viihteen ja kevyen musiikin osuus on 14 prosenttia. Elokuvia ohjelmistosta on yhdeksän prosenttia ja lifestyle-ohjelmia saman verran.

Asiaohjelmia oli yhteensä 12 prosenttia ohjelmista. Kategoriaan kuuluvat ajakohtaisohjelmat, uutiset ja kulttuuri.

Julkinen palvelu oli monipuolista

Tutkimuksessa selvitettiin myös ohjelmatarjonnan monipuolisuutta. Se perustuu niin kutsutun suhteellisen entropian ja mediamarkkinoiden keskittymistä kuvaaviin mittareihin.

Monipuolisinta tarjonta oli TV2:lla ja MTV3:lla.

Nelonen, FOX, TV1 ja AVA asettuvat kategoriaan, jossa monipuolisuus on suurta ja TV5, Teema, Sub, SuomiTV sekä Jim kategoriaan, jossa monipuolisuus on keskimääräistä.

Ainoastaan Livin monipuolisuutta tutkimus luonnehtii vähäiseksi ja Kutosen erittäin vähäiseksi.

Julkisen palvelun kanavien tarjonta on tutkimuksen mukaan kokonaisuutena erittäin monipuolista.

Perinteiset kanavat vähensivät

Moni perinteinen kanava supisti tarjontaansa. Kaikkien Ylen kanavien ohjelmatarjonta väheni vuonna 2012. Myös MTV3:lla ja Subilla tuntimäärä laski, mutta MTV Median kanavaperheen maksuton tarjonta kokonaisuutena kasvoi AVA:n siirryttyä valtakunnalliseksi kanavaksi.

Nelonen median kanavilla Nelosella, Livillä ja Jimillä ohjelmien määrä sitä vastoin jatkoi kasvuaan. Myös FOX kasvatti tarjontaa korvaamaansa SuomiTV:hen nähden.

SBS Median kanavilla eli TV5:llä ja Kutosella ohjelmatarjonnan tuntimäärä pysyi suunnilleen ennallaan.

Chatteja ei lasketa

Helsingin yliopiston viestinnän tutkimuskeskus selvitti viime vuoden televisiotarjontaa liikenne- ja viestintäministeriön tilauksesta. Tarkastelussa olivat kaikki maksuttomat tv-kanavat Yle TV1, Yle TV2, Yle Fem, Yle Teema, MTV3, Sub, AVA, Nelonen, JIM, Liv, TV5, Kutonen, SuomiTV ja FOX.

Uutisikkunat, chatit ja mobiilipelit on pääosin rajattu tarkastelun ulkopuolelle. Jos ne otetaan huomioon, kanavien päivittäinen ohjelmatarjonta on yhteensä 280 tuntia.