Epäselvä tilanne lykkäsi evakuointipäätöksen tekemistä

Vaikka Laukaan Vihtavuoressa havaittiin savuava kontti jo tiistai-iltana, evakuointipäätös tehtiin keskiviikkona. Syynä tähän oli tilanteen epäselvyys, arvioi sisäministeriön valmiusjohtaja. Itse evakuointi sujui viranomaisnäkemyksen mukaan jouhevasti.

Kotimaa
Varusmiehet valmistautuivat evakuoimaan asukkaita Laukaan Vihtavuoressa
Varusmiehet valmistautuivat evakuoimaan asukkaita Laukaan Vihtavuoressa keskiviikkona.Tomi Tuuliranta
Janne Koivukoski
Laukaan Vihtavuoressa uhkaava tilanne päättyi helpotukseen keskiviikkoiltana ja ihmiset pääsivät palaamaan koteihinsa. Sisäministeriön valmiuspäällikkö Janne Koivukoski kertoo, miten evakuointi tapahtuu ja miten niihin on varauduttu.

Epäselvä tilanne oli syynä siihen, että päätös Laukaan Vihtavuoren evakuoinnista tehtiin vasta keskiviikkoaamuna, vaikka savuava kontti oli havaittu tiistai-iltana.

- Heti ei tiedetty, millaisen riskin kontti aiheuttaa. Vasta aamulla seitsemän maissa rupesi olemaan selvää, että kontti on sellaisessa ympäristössä, että se aiheuttaa suuren räjähdysvaaran. Aamulla päätettiin antaa vaaratiedote ja pelastustoimenjohtaja päätti evakuoinnista, sisäministeriön valmiusjohtaja Janne Koivukoski kertoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Vihtavuoren räjähdysainetehtaan kaltaisissa laitoksissa pitää olla valvontajärjestelmä, jotta uhkaavat tilanteet huomataan.

- Vihtavuoren tapauksessa vartijan valppaus toi tilanteen esiin, Koivukoski sanoo.

Kaiken kaikkiaan Koivukoski arvioi, että Vihtavuoren evakuointi sujui jouhevasti.

- Annan tästä arvosanan 9 tai 10. Väestölle saatiin vaaratiedotteella hyvin tieto evakuoinnista ja moni lähti oma-aloitteisesti.

Vihtavuoren tilanteen vaikeuskerrointa kasvatti se, ettei etukäteen ollut tiedossa, miten kauan evakuointi kestää.

Mahdollisia evakuointitilanteita varten joka puolella Suomea on tehty suunnitelmat valmiiksi.

Vihtavuoressa evakuoitiin noin parituhatta ihmistä.

- Ei ole tarkkoja paperilla olevia tilastoja, onko tämä suurin sodan jälkeinen evakuointi. Espoon Kauklahdessa evakuoitiin keväällä noin 1 000 henkilöä. Silloin sanottiin, että se oli suurin sodan jälkeen tehty evakuointi. Nyt Vihtavuoren tapaus oli Kauklahtea isompi, Koivukoski kertoi.