Kahdeksankymppinen Ford-vanhus vei perheenäidin sydämen

Vanhan hot rodin hankkiminen oli pitkäaikainen unelma Kikka Saarelalle. Se toteutui viime syksynä, kun Saarela sai käsiinsä A-mallin Fordin vuodelta 1931.

liikenne
Kikka Saarela, poika ja hot rod.
Juha Vauhkonen / Yle

Kuopiolainen Kikka Saarela innostuu heti, kun häntä pyydetään pyöräyttämään vuoden 1931 A-mallin Fordinsa käyntiin. V8-moottori alkaa hurista. "Se ruplattaa", Saarela tarkentaa sanavalintaa.

- Siellä se mylly jauhaa ja hyvä moottori se on kulkemaan. Tielläkulkijat yllättyvät monesti, kun he luulevat, että tämmöinen auto kulkee verkkaista vauhtia ja siitä ei voimaa löydy. Tämä lähtee aika sipakkaasti liikkeelle, kun kaasua painaa.

Moottorista lähtevä ruplatus on Saarelalle tärkeä asia. Moottorin voima ei kuulemma ole mitään, jos äänet eivät ole kohdillaan.

- Nuo ruplatusäänet ovat ne, mitkä menivät minun sydämeen silloin kauan, kauan sitten, hän paljastaa.

Oman hot rodin hankkiminen oli Saarelalle pitkäaikainen haave. Kiikarissa olivat etenkin 1930-luvulla valmistetut ajopelit, joita hän piti muotoilultaan nätteinä. "Nenän pituus" ja katon malli vaikuttivat; samoin sisätilat, koska hankittavalla autolla kulkisivat Saarelan itsensä lisäksi hänen miehensä ja kaksi lastaan.

Tielläkulkijat yllättyvät monesti, kun he luulevat, että tämmöinen auto kulkee verkkaista vauhtia ja siitä ei voimaa löydy.

Kikka Saarela

Unelma toteutui lopulta, kun hän hankki Yhdysvalloista neliovisen Ford-vanhuksen vuoden 2012 lokakuussa. Tällä hetkellä kärry on Saarelan miehen työväliautona.

- Tämä oli muuten hyvässä kunnossa, mutta miehen piti talvella tehdä jarruihin vähän muutostöitä ja parantaa alustaa. Nyt auto on ollut koeajolla. Mies yrittää ulosajaa vikoja, ennen kuin lähdetään tällä Tanskaan kansainväliseen hot rod -tapahtumaan.

Vaikka auton ulkoinen habitus on yhä kuin gangsterielokuvasta, siihen on jouduttu tekemään monia muutoksi maantieliikennettä varten. Fordiin on asennettu muun muassa levyjarrut ja ohjaustehostin. Ajo-ominaisuudet ovat kuitenkin vielä autenttiset, Saarela vakuuttaa.

Yle Savo kerää tarinoitasi ja kuviasi kesäautoista. Mikä onkaan ollut elämäsi kesäauto? Miten se päätyi sinulle ja miksi luovuit siitä – vai omistatko sen edelleen? Voit lähettää valokuvasi ja vastauksesi sähköpostiosoitteeseen savo(ät)yle.fi. Otsikoi viestisi "Kesäauto". Voit myös liittää mukaan yhteystietosi, mikäli haluat osallistua tuotepalkinnon arvontaan.

Lähettämällä kuvan vakuutat, että sinulla on oikeudet sen julkaisemiseen. Samalla Yle saa oikeuden käyttää kuvaa internet-sivuillaan.