Räsänen täsmensi aborttipuheitaan - "en kehottanut anarkismiin"

Räsänen toivoo, ettei kukaan tekisi niin vakavaa päätöstä kuin kirkosta eroaminen pelkän yhden puheen perusteella, joka ei ollut edes papin eikä piispan puhe.

Kotimaa
Päivi Räsänen
Päivi RäsänenKimmo Mäntylä / Lehtikuva

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) korostaa, ettei hän kehottanut anarkismiin eikä rikkomaan Suomen lakia kohua herättäneessä puheessaan Kankaanpäässä. Räsäsen on tulkittu sanoneen, että Raamattu voisi ohittaa joissain tilanteissa lain.

- Totesin, että monesti joudumme miettimään, rohkenemmeko toimia arvojemme mukaan silloinkin, kun ne ovat ristiriidassa esimerkiksi yleisen mielipiteen, joskus jopa lain kanssa, Räsänen sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

Räsäsen mukaan hän ei tarkoita tässä sitä, että Suomen lakia pitäisi joissain tilanteissa ryhtyä rikkomaan. Sen sijaan hän sanoo tarkoittaneensa tarkkaan ottaen sitä, että jos vaikkapa aborttilaki on ristiriidassa lääkärin oman etiikan kanssa, niin hän joutuu miettimään, voiko toimia tässä virassa vai ei.

- En ole siis kehottanut rikkomaan lakia, vaan miettimään, voiko toimia sen lain mukaan, joka sallii esimerkiksi raskauden keskeytykset ja näitä tilanteitahan löytyy historiasta. En usko, että kukaan on sitä mieltä, että natsi-Saksan aikana natsisotilaiden olisi pitänyt totella esimiestensä käskyjä, Räsänen sanoo.

Räsänen kommentoi Ykkösaamussa myös Kankaanpään-puheensa kohtaa, jossa hän vertasi aborttia ja eläinten teurastusta. Räsäsen mukaan hän puhui siitä, että jo 7 - 8 viikon ikäinen ihmisalkio kykenee tuntemaan kipua ja kosketusta ja se on huomattavasti alle raskauden keskeytysrajojen.

- Kun meillä teurastetaan eläimiä, kipua ei saa tuottaa. Mutta totesin, että meillä abortti on sellainen vaiettu keskustelunaihe, että esimerkiksi tästä ei edes uskalleta puhua, hän sanoo.

Räsäsen viikonloppuna Kansanlähetyspäivillä pitämän puheen jälkeen kirkosta erosi selvästi normaalia enemmän suomalaisia.

Räsänen toivoo, ettei kukaan tekisi niin vakavaa päätöstä pelkän yhden puheen perusteella, joka ei edes ollut papin eikä piispan puhe. Hän toivoo ihmisten muistavan, että kirkon sanoma on huomattavasti laajempi kuin esimerkiksi yksittäinen kanta raskauden keskeytykseen.