1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Tällainen on mies, joka hyppäsi lentokoneesta ilman laskuvarjoa

Maailmassa on kaksi miestä, jotka ovat hypänneet lentokoneesta ilman laskuvarjoa. Toinen heistä on amerikkalainen Scott Palmer, joka on viettänyt heinäkuuta Varsinais-Suomessa mm. kouluttaen suomalaisia laskuvarjohyppääjiä.

Kuva: Eino Telkinen / Yle

Scott Palmer saapui Suomeen heinäkuun alussa osallistuakseen Oripään lentokentällä järjestettyyn Freefly Playdate -tapahtumaan. Kyseessä on Suomen suurin kansainvälinen laskuvarjohyppytapahtuma, johon osallistuu yli sata hyppääjää vajaasta kymmenestä maasta.

- Puitteet täällä ovat olleet erinomaiset. Meillä on koko lentokenttä omassa käytössä. Iltaisin juodaan olutta, saunotaan ja tehdään uusia tuttavuuksia, Scott Palmer kehuu Oripään ilmapiiriä.

Joka hyppy on nautinto

Kolmekymppinen Scott Palmer on ammattilaishyppääjä. Mies hyppää nykyään noin 800 kertaa vuodessa, mutta parhaana vuotena hyppyjä kertyi 1200. Toistaiseksi hyppyjä on kertynyt yhteensä 8000. Vertailun vuoksi tavallinen  alan harrastaja saa aikaan 300 - 500 hyppyä koko elämänsä aikana.

- Laskuvarjohyppääminen on kuin toinen luontoni, se kuuluu niin olennaisesti elämääni, sanoo Scott Palmer.

Nautin edelleen jokaisesta hypystä.

Scott Palmer

Suomeen Scott Palmer saapui suomalaisen Angry Birds - hyppyjoukkueen kutsumana. Oripään tapahtumassa Scott Palmer paitsi valmentaa muita hyppääjiä, hyppää itse ja jakaa tietojaan ja kokemuksiaan kaikille kiinnostuneille.

- Vaikka tämä onkin ammattini, nautin edelleen jokaisesta hypystä, vakuuttaa Scott Palmer.

Ilmojen halki käy lentäjän tie

Laskuvarjohyppääjien keskuudessa Scott Palmer nauttii kulttimaineesta. Syynä on se, että mies hyppää paitsi lentokoneista, kallioilta ja rakennuksista, niin tekee myös erilaisia tempauksia. Kuuluisimman niistä hän teki viitisen vuotta sitten Jackass-televisio-ohjelmaa varten. Kyse oli maksetusta stunt-tempusta.

Scott Palmer hyppäsi lentokoneesta neljän kilometrin korkeudelta pelkät lenkkarit ja shortsit jalassa. Mies lensi ilmassa 18 sekuntia ilman laskuvarjoa, otti kiinni toisen hyppääjän, kiinnitti itsensä häneen ja miehet tulivat alas samalla varjolla.

Olin sataprosenttisen varma, että onnistuisin siinä.

Scott Palmer

- Olin sataprosenttisen varma, että onnistuisin siinä.

Hyppäisikö hän uudestaan ilman laskuvarjoa?

- Jos hinta olisi oikea. Shekki, jossa olisi tarpeeksi monta nollaa ykkösen perässä, Scott Palmer nauraa.

Riski vs. palkkio

Vakavoiduttuaan Palmer sanoo, että kaikenlaisissa tempuissa on aina omat riskinsä, mutta ne pyritään minimoimaan mahdollisimman pieneksi.

- Täytyy aina punnita mikä on riski ja mikä palkinto. Pahinta on tietysti, että voi menettää henkensä, mutta palkintona on sitten se huikea nautinto minkä onnistuneesta hypystä saa, Scott Palmer sanoo.