Madventuresin Rantala: Matkailijan pärjättävä myös omillaan

Ulkoministeriöön tulee matkailijoilta vuodessa 40 000 yhteydenottoa. Vain alle puolella ulkomaille matkustavista suomalaisista on matkavakuutus. Varsinkin kehittyvissä maissa pitää pärjätä myös omillaan, muistuttaa Madventures-ohjelmasta tuttu Riku Rantala.

Kotimaa
Jussi Tanner
Kriisi- ja avustustiimin johtaja Jussi Tanner ulkoministeriöstä kertoi Aamu-tv:ssä, mitä matkailijan pitää tehdä hätätilanteessa.

- Sairastuminen voi olla kymmenien tuhansien eurojen arvoinen tapaus, jos joudutaan esimerkiksi lääkinnälliseen evakuointiin, muistuttaa kriisi- ja avustustiimin johtaja Jussi Tanner ulkoministeriöstä.

Maailmaa ristiin rastiin matkannut Madventures-kirjailija Riku Rantala sanoo, että hän on ulkomailla matkakumppaninsa Tuomas Milonoffin kanssa ollut 'herran hallussa' ja säästynyt ongelmilta.

Matkoihin on valmistauduttu huolella ja ulkoministeriöön ei ole tarvinnut erikseen olla yhteydessä.

- Ollaan me sen verran oltu yhteydessä, että ollaan tehty matkustusilmoituksia, Rantala sanoo.

"Suomalaiset luulevat, että yhteiskunta hoitaa kaiken - ulkomaillakin"

Riku Rantala ihmettelee suomalaisten säästämistä matkakuluissa, sillä alle puolella on matkavakuutus ulkomaille matkustaessa. Myös asenteessa on parannettavaa.

- Suomalaisissa on tullut jo viaksi, että luullaan, että yhteiskunta hoitaa kaiken, myös ulkomailla. Varsinkin kehittyvissä maissa pitää pärjätä myös omillaan.

Suomalaiset tekevät ulkomaille 10 miljoonaa matkaa vuosittain. Ulkoministeriöön tulee vuodessa 40 000 yhteydenottoa matkojen johdosta.

Ministeriön mukaan hätätapaukset lasketaan tuhansissa. Suomalaisia kuoli ulkomailla oli viime vuonna 407.

Passin katoaminen yleisin kupru

- Tyypillisimpiä ovat passin katoamiset, taskuvarkaudet ja sairastumiset, kriisi- ja avustustiimin johtaja Jussi Tanner sanoo.

Tällöin tarvitaan uusi passi, jonka saa paikallisesta edustustosta, käytännössä lähetystöstä.

Euroopasta voi myös päästä paluulennolle rikosilmoituksen ja henkilötodistuksen kanssa, mutta se riippuu lentoyhtiöstä.