Poliisi selvittää Forcitin jätekontin vieraan aineen lähdettä

Poliisin mukaan tapauksen mahdolliset rikosnimikkeet tarkentuvat, kun tutkintaa on saatu tehtyä. Mahdollisia rikosnimikkeitä asiassa ovat räjähderikos tai varomaton käsittely. Arvioitavaksi voi myös tulla työturvallisuusrikos.

Kotimaa
Pelastustoimen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen näyttää tiedotustilaisuudessa pienoiskopterista kuvattua videota räjähdekonttien rivistöstä. Kuvassa näkyy konttiin asennettu vesiletku, jonka kautta konttiin pumpattiin vettä sen lämpötilan alentamiseksi.
Pelastustoimen päivystävä päällikkö Pauli Nurminen näytti tiedotustilaisuudessa pienoiskopterista kuvattua videota räjähdekonttien rivistöstä. Kuvassa näkyy konttiin asennettu vesiletku, jonka kautta konttiin pumpattiin vettä sen lämpötilan alentamiseksi.Yle

Keski-Suomen poliisi on aloittanut tutkinnan Laukaan Vihtavuoressa räjähdetehtaalla.

Poliisi selvittää kahta asiaa: sitä, onko räjähdysjätekonttia säilytetty määräysten mukaisesti ja sitä, mitä vierasta ainetta konttiin on joutunut ja miten.

- Tärkeintä on selvittää, että miten tämä kemiallinen reaktio on ylipäänsä saanut alkunsa, sanoo tutkinnanjohtaja Mikko Porvali.

Poliisin tutkijat ovat parhaillaan tehtaan alueella keräämässä tietoa tapahtuneesta. Yön aikana kontista otettiin näytteitä, jotka poliisi tulee analysoimaan. Porvali epäilee, että tuloksia kuullaan aikaisintaan päivien, mutta todennäköisesti vasta viikkojen kuluttua. On toki mahdollista, että jo aikaisemmin syntyy kuva siitä, mitä ainetta jätekonttiin on joutunut, Porvali arvioi.

Pelastuslaitos lopetti savunneen ja kuumenneen jätekontin jäähdytyksen kello 9 aikaan aamulla. Pelastusviranomaiset seuraavat edelleen tilannetta, mutta Laukaan vaaratilanteen tutkinta on siirtynyt pelastuslaitokselta Keski-Suomen poliisilaitokselle.

Poliisin mukaan mahdolliset rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan myötä. Tämänkaltaisessa tapauksessa tyypillisiä nimikkeitä ovat Porvalin mukaan räjähderikos tai varomaton käsittely, jos huolimattomuus on vähäisempää. Lisäksi poliisi selvittää tapauksen työsuojelullisia näkökohtia, jolloin arvioitavaksi voisi tulla myös työturvallisuusrikos.

- Täysin mahdollista on toisaalta sekin, että kemiallinen reaktio on saattanut syntyä sinänsä ilman mitään moitittavaa laiminlyöntiä. Säilytyspaikka on asia erikseen, Porvali sanoo.