Kiina syyttää suurta lääkeyhtiötä massiivisesta lahjonnasta

Kiinan viranomaiset eivät ole paljastaneet väitettyjen lahjusten suuruutta tai nimenneet lahjottuja. Syytteitä GlaxoSmithKlinea vastaan ei liioin ole nostettu.

talous

Kiinan hallitus syyttää lääkeyhtiö GlaxoSmithKlinea laajasta lahjonnasta. GlaxoSmithKlinen pääkonttori on Englannissa.

Kiinan mukaan Glaxo on lahjonut kolmessa kaupungissa paitsi sairaaloita ja lääkäreitä, myös virkamiehiä, järjestöjä ja säätiöitä nostaakseen lääkkeiden hintoja ja avatakseen uusia myyntikanavia.

GSK sanoi torstaina tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa mutta ilmoitti samalla, ettei ennen tätä päivää ole saanut virallista tietoa tutkinnasta. Korruptiolla ei ole yrityksessä sijaa, GSK tiedotti ja lupasi toimia, mikäli moisesta esitetään todisteita. Rikossyytteitä ei ole nostettu.

Financial Times -lehden mukaan Kiinan poliisiministeriö sanoo, että epäiltyjä on useita ja laajamittaiset laittomuudet ovat jatkuneet kauan. Tutkimukset ovat yhä käynnissä, ja epäillyt työntekijät ovat tunnustaneet rikkeensä, ministeriöstä kerrotaan.

Poliisi ilmoitti kaksi viikkoa sitten, että Glaxon työntekijöitä on kuulusteltu. Tuolloin yritys myönsi yhteistyön poliisin kanssa mutta totesi, ettei tiedä, mitä tutkitaan. Yritys on tosin selvitellyt lahjontaepäilyjä myös sisäisesti - ja irtisanonut johtavan tutkijansa väärennysepäilyjen takia.

GSK:n myynnistä alle kolme prosenttia tuli viime vuonna Kiinasta. Kiina on kuitenkin nousemassa niin mahtavaksi markkina-alueeksi, että lääkeyhtiön on otettava hallinnon syytökset tosissaan, arvioi Credit Suissen lääkealan analyytikko.

Viime viikolla Kiinan hallitus ilmoitti selvittävänsä 60 lääkeyhtiön tuotantokustannuksia lääkkeiden maksimihintojen uudelleenmäärittämiseksi.

Lähteet: AP