1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oripään taivas täyttyi laskuvarjohyppääjistä

Oripään lentokentällä on viikon ajan ollut aikamoinen vilske. Taivaalta on tullut alas lentokoneellinen laskuvarjohyppääjiä joka kahdeksas minuutti.

Kuva: Eino Telkinen / Yle

Oripään lentokenttä, Varsinais-Suomessa, on ollut viikon verran Suomen suurimman kansainvälisen laskuvarjohyppytapahtuman näyttämönä. Yli sata hyppääjää lähes kymmenestä maasta ovat kokoontuneet Oripäähän Freefly Playdate -tapahtumaan. Viikon aikana hypätään yhteensä 4000 hyppyä.

- Toivottavasti tämä poikii jatkossa lisää vastaavanlaisia tapahtumia Suomeen, kehuu Oripään ilmapiiriä Turun laskuvarjourheilijoiden Anita Malo.

Oripäässä laskuvarjohyppääjät harjoittelevat freeflying- eli vapaapudotushyppäämistä huippuvalmentajien avulla.

Olen kokeillut pää alaspäin lentämistä.

Anita Malo

- Olen kokeillut pää alaspäin lentämistä ja oppinut olemaan kulmassa nopeampi ja jyrkempi. En kilpaile, mutta haluan silti kehittää taitojani, sanoo Anita Malo.

Oripäässä syntyi Suomen ennätys

Freeflying on yksi laskuvarjohyppäämisen kilpailumuodoista. Siinä hypätään neljän kilometrin korkeudesta ja tehdään vapaassa pudotuksessa yhdessä muiden hyppääjien kanssa erilaisia kuvioita. Vapaapudotuskuviot suunnitellaan maassa etukäteen ja suoritukset ilmassa kuvataan kypäräkameroilla. Jälkikäteen suoritukset arvioidaan videolta.

Vaikka Oripään tapahtumassa keskityttiin pääasiassa hauskanpitoon ja harjoitteluun koettiin Varsinais-Suomen taivaalla jotain ainutlaatuistakin.  Kahdeksanhenkinen naisryhmä teki headdown-lentämisessä eli vapaapudotuksessa pää alaspäin Suomen ennätyksen. Yksi mukana olleista oli Maria Dmitrienko.

Siellä ilmavirrassa tuntuu vähän siltä kuin kelluisi.

Maria Dmitrienko

- Minulle laskuvarjohyppäämisessä suurin juttu on saman aikainen vapauden ja jonkinlaisen kannattelun tunne. Siellä ilmavirrassa tuntuu vähän siltä kuin kelluisi, kertoo Maria Dmitrienko.

Maria Dmitrienko aikoo yritää myös ensi marraskuussa Arizonassa järjestettävään maailmanennätyskokeeseen. Tarkoitus on kasata vähintään 60 naista ympäri maailmaa lentämään muodostelmassa.

- Tämä laskuvarjoharrastus on antanut tosi ison kansainvälisen perheen. On tullut valtavasti ystäviä ympäri maailmaa tämän harrastuksen parissa, sanoo Maria Dmitrienko, jolla alkaa olla kasassa reilusti yli 400 hyppyä.

Kolmasosa hyppääjistä on naisia

Suomessa laskuvarjohyppääjiä on noin 700. Naisia joukosta on noin kolmannes. Kaikista ilmailulajeista juuri laskuvarjohyppääminen onkin kaikkein naisvaltaisin ala.

- Ensimmäiset 50 hyppyä oli sellaisia, että vähän jännitti ja pelotti, mutta ei enää. Hauskuus on hyppäämisessä prioriteetti numero yksi, sanoo lajin muutama vuosi sitten aloittanut Anita Malo.

Ensimmäiset 50 hyppyä oli sellaisia, että vähän jännitti ja pelotti.

Anita Malo

Oripään tapahtumassa on mukana kymmenkunta huippuhyppääjää ympäri maailmaa. Kaukaisin vieras on Austariasta saakka. Huippuhyppääjien neuvot ovat arvokkaita.

- Valmentajat opettaa pääosin lentoasentoja, semmoista hienosäätöä, että onko pää esimerkiksi edessä vai takana ja onko nilkat suorassa vai ei, kertoo Anita Malo.