Pyhäjoen ydinvoimalahanke arveluttaa - "Kyllä Venäjällä osataan"

Fennovoiman ja venäläisyhtiö Rosatomin tuore sopimus ydinvoimalan toimittamisesta Pyhäjoelle herätti vilkkaan keskustelun Suoran linjan nettisivuilla. Kaikki keskustelijat eivät pitäneet siitä, että hanke päätyy osin ulkomaisiin käsiin, mutta enemmän vastustusta herätti ydinvoima sinänsä.

Pyhäjoelle suunniteltu ydinvoimala. Kuva: Fennovoima

- Venäläinen ydinvoimaosaaminen on korkeatasoista. Sen on osoittanut Loviisan voimalaitos. Kyllä Venäjällä osataan, kun vaan joku (Säteilyturvakeskus) valvoo, etteivät he tee sutta ja sekundaa, kirjoitti nimimerkki Pekka PP Suoran linjan keskustelussa mahdollisen ydinvoimalan rakentamisesta Pyhäjoelle.

Itänaapurin ydinvoimaosaamiseen luotettiin muutenkin pienin varauksin. Onhan Suomessa tosiaan tälläkin hetkellä käytössä kaksi neuvostovalmisteista reaktoria.

- Ranskalaisen ydinvoimayhtiön ydinvoimala on myöhässä vuositolkulla ja siitä ei pidetä mitään ääntä, mutta heti kun kyseessä on venäläinen, nousee heti valtava tunneryöppy, ihmetteli Sini-Piia.

Vilkkaana käyneessä keskustelussa paljon Venäjää enemmän tunteita herätti lähes ikuisuuskysymykseltä tuntuva väittely ydinvoiman tarpeellisuudesta ja turvallisuudesta ylipäänsä.

- Ydinvoima on tutkitusti turvallisin energiantuotantomuoto. Myös tuuli ja aurinko jäävät selvästi taakse, väitti Henrik.

  • Tutkitusti turvallinen? Entä onnettomuudet? Entä jätteet? Entä loppusijoitus? Entä mahdolliset rakennusvirheet, jotka muissa energiantuotantomuodoissa eivät ole yhtä katastrofaalisia? Entä koko ydinvoima ja uraani ja ydinpommimateriaalit ympäri maailmaa? Tutkimuksia, tutkimuksia, niitä on niin monenlaisia ja niin monien rahoittamiakin, tyrmäsi nimimerkki Hah hah!