1. yle.fi
  2. Uutiset

Nepalissa löydetty vanhin buddhalaistemppeli

Buddhismin perustajan, Siddharta Gautaman syntymäpaikalla Nepalissa on löydetty jäännöksiä pyhätöstä, jonka uskotaan ajoittuvan aivan Buddhan elämän jälkeisiin vuosiin 600-luvulla ennen ajanlaskun alkua. Tähän saakka tunnetut varhaisimmat buddhalaistemppelit ovat huomattavasti myöhäisemmältä ajalta. Myös ikivanhoja puunjuuria tutkitaan: niiden päälle Buddha saattoi aikoinaan syntyä.

kulttuuri
MayaDevi-temppelin arkeologiset kaivaukset Lumbinissa.
MayaDevi-temppelin arkeologiset kaivaukset Lumbinissa kuvattuna marraskuussa 2008.Mark Garten / UN Photo

Uusimmat Unescon alaisuudessa tehdyt arkeologiset kaivaukset Nepalissa ovat osuneet syvälle buddhalaisuuden alkujuurille. Kaivauksia on tehty Buddhan syntymäkaupungissa Lumbinissa.

Siddharta Gautama Buddha syntyi vuonna 623 eaa. Hän oli intialainen prinssi, jonka opetukset synnyttivät buddhalaisen uskonnon.

Lumbinin kaupunki on buddhalaisten tärkeimpiä pyhiinvaelluskohteita. Se kuuluu Unescon maailmanperintokohteisiin.

Tähän asti vanhimmat buddhalaiset temppelit ovat ajoittuneet intialaisen keisari Ashokan aikaan 300-luvulle eaa. Keisari Ashoka käännytti innokkaasti valtakuntaansa buddhalaiseen uskoon.

Puu, jonka juurelle Buddha syntyi

Kaivauksissa on nyt löytynyt tiiliskivistä rakennettu temppeli, joka on ajoitettu keisari Ashokaa varhemmalle ajalle. Eniten kansainvälinen arkeologikunta kuitenkin hämmästyi, kun tiiliskivitemppelin alta löytyivät vielä vanhemman, puusta rakennetun pyhätön jäänteet.

Puupyhättö saattaa tutkijoiden mukaan olla peräisin aivan Siddharta Gautama Buddhan kuoleman jälkeiseltä ajalta.

Buddhalaisen uskon mukaan Maya Devi synnytti poikansa neitseellisesti, -seisten ja puun oksista kiinni pitäen. Uusimmissa kaivauksissa on löydetty myös ikivanhan puun juuria. Saksalaisen sanomalehti Frankfurter Allgemeinin mukaan puunjuuria tutkitaan parhaillaan Durhamin yliopistossa Englannissa. Muutaman kuukauden kuluttua selviää, onko kyse samasta puusta, jonka juurelle Buddha yli 2600 vuotta sitten syntyi.

Lue seuraavaksi