Suomalainen viski on vielä kypsymisvaiheessa

Suomalaiset pienvalmistajat ovat valmistaneet viskiä jo yli kymmenen vuotta. Osa heistä jatkaa edelleen, osa on hiipunut pois. Nyt Suomessa on arvioilta kourallinen viskinvalmistajia, joista vasta osa myy tuotteitaan. Ilomantsilaisen Hermannin Viinitilan koeviski on juuri kypsynyt Valamon luostarissa.

Kotimaa
Hermannin viinitilan "pullonhenki" ja tuotekehittelijä Timo Kettunen ja  täysi viskitynnyri tislauslaitteen äärellä
Hermannin viinitilan "pullonhenki" ja tuotekehittelijä Timo Kettunen ja täysi viskitynnyri tislauslaitteen äärellä.Pekka Sivukari / Yle

Viskin valmistus Suomessa on yhä voimissaan. Samalla kuin osa yrittäjistä tai harrastajista lopettaa, uudet lähtevät kokeilemaan siipiään. Lahdessa ja Porissa on perinteitä jo ainakin kymmenen vuoden ajalta. Yksi uusista tulokkaista on ilomantsilainen Hermannin Viinitilaa, joka tekee tiivistä yhteistyötä Heinäveden Valamon luostarin kanssa.

Hermannin Viinitila tähtää korkealle, kertoo tuotekehittelijä ”pullonhenki” Timo Kettunen:

- Meidän tavoitteena on kehittää huippu single malt –viski.

- Olemme aloittaneet 3 – 4 vuotta sitten. Nyt meillä on yli 20 erilaista viskiä kypsymässä Valamon luostarin kellarissa. Samassa kellarissa on kypsymässä myös kirkkoviiniä, joten viski on hyvässä seurassa, naurahtaa Kettunen.

Ilomantsilainen viski säilytetään 30 litran vetoisissa puutynnyreissä. Timo Kettunen kertoo, että pienemmässä tynnyrissä on tilavuuteen nähden enemmän puupintaa, joten alkoholi kypsyy jo kolmessa vuodessa aidoksi viskiksi.

- Tällainen lyhyt kypsymisaika auttaa tuotekehitysvaiheessa, jotta päästään jyvälle lopputuloksesta nopeammin. Säästämme näin muutaman vuoden työaikaa.

Ilomantsilaiset käyttävät viskin valmistuksessaan esikäsiteltyä kotimaista mallasta, jonka laatu on tarkkaan määritelty ja seurattu. Ensin raaka-aine mäskätään ja sitten se käytetään ja lopuksi tislataan.

Viskiä tislataan tislauspannulla
Viskin tislauspannu. Pekka Sivukari / Yle

Maku viskiin puolestaan saadaan erilaisessa käytössä olleista puutynnyreistä pitkän kypsytysvaiheen tuloksena.

Suomessa viskin raaka-aine huippuluokkaa

Viskin valmistuksessa oleelliset tekijät ovat raaka-aine, vesi ja kypsytys. Timo Kettusen mukaan meillä on tässä suhteessa hyvät lähtökohdat laadukkaaseen viskiin:

- Meillä on huippu raaka-aineet. Suomalaista mallasohraa viedään ympäri maailmaa. Myös vesi, jota käytämme on maailman parasta. Niinpä suomalainen viski onkin menestynyt myös maailmalla.

Meillä on huippu raaka-aineet. Suomalaista mallasohraa viedään ympäri maailmaa

Timo Kettunen

- Raaka-aineen tärkeyden olemme oppineet jo viininvalmistuksen yhteydessä, jossa esimerkiksi marjalaadun on oltava ehdottoman tasaista, painottaa Kettunen.

Tiivistä yhteistyötä luostarin kanssa

Ilomantsilaisella Hermannin Viinitilalla on ollut tiivistä yhteistyötä jo vuosien ajan Heinävedellä sijaitsevan Valamon luostarin kanssa (Valamon Viiniherman).

Yhteistyö Valamon luostarin kanssa näkyy muun muassa Ilomantsissa pullotettavina viineinä
Yhteistyö Valamon luostarin kanssa näkyy muun muassa Ilomantsissa pullotettavina Valamo- viineinä.Pekka Sivukari / Yle

Vuonna 1989 perustetun viinitilan osaamista on hyödynnetty luostarin omien viinimerkkien valmistuksessa. Luostari puolestaan tarjoaa kehitteillä oleville viskeille ihanteellisen lämpötilan ja kosteuden omaavat säilytystilat.

Timo Kettunen ei usko, että pullotettua ilomantsilaista viskiä tulee ihan heti myyntiin heidän myymälässään:

- Anniskeluun saamme sen halutessamme piankin Ilomantsissa sijaitsevaan viinitorniimme, mutta nykyinen lainsäädäntö ei sitä vielä salli myymälässämme.

- Jos heitetään villi veikkaus, niin oma myynti menee seuraavaan sukupolveen. Alkon kautta se onnistuu aiemmin, pohtii Kettunen.

Hermannin Viinitila on Suomen vanhimpia viinitiloja. Se on perustettu vuonna 1989 ja siihen kuuluu viinehtimö, viinitorni (Ilomantsin vesitornissa) ja myymälä tuotannon yhteydessä.